Εκτονώθηκε η κρίση

Κυβέρνηση και στρατός στη Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για το Γενικό Επιτελείο

Μετά από μία εβδομάδα αντιπαράθεσης, η κυβέρνηση και ο στρατός στην Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για τις κενές θέσεις στα ανώτατα κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων. Νέος αρχηγός του στρατού είναι ο στρατηγός Ερντάλ Τσεϊλάνογλου, διοικητής της Πρώτης Στρατιάς.

Κυβέρνηση και στρατός στη Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για το Γενικό Επιτελείο | tovima.gr

Μετά από μία εβδομάδα αντιπαράθεσης, η κυβέρνηση και ο στρατός στην Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για τις κενές θέσεις στα ανώτατα κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων.

Όπως έγινε γνωστό αργά την Κυριακή, νέος αρχηγός του στρατού είναι ο στρατηγός Ερντάλ Τσεϊλάνογλου, διοικητής της Πρώτης Στρατιάς, όπως ορίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Η τοποθέτηση θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για την προαγωγή του νυν αρχηγού του στρατού ξηράς Ισίκ Κοσανέρ στη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

Η ανάληψη των νέων αξιωμάτων θα γίνει στο τέλος Αυγούστου.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε θα μεταβίβαζε εντός της ημέρες στον πρόεδρο Γκιουλ για τελική έγκριση τα ονόματα στα οποία κατέληξε μετά από συμφωνία με το στρατό.

Αργά την Παρασκευή ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον αποχωρούντα αρχηγό του Γενικού Επιτελείο, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση. Δεν έγιναν ανακοινώσεις, αλλά πληροφορίες ήθελαν το κλίμα θετικό.

Ο πρωθυπουργός, που συμμετέχει λόγω του αξιώματός του στο συμβούλιο κρίσεων, είχε αρνηθεί να εγκρίνει την τοποθέτηση του διοικητή της Πρώτης Στρατιάς, στρατηγού Ιγκσίζ, στη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

Επιπλέον ο νυν αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Κοσανέρ, θα αντικαθιστούσε τον Μπασμπούγ αλλά η προαγωγή εκκρεμούσε λόγω της διαφωνίας με τη κυβέρνηση.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση ήταν μία νίκη του Ερντογάν έναντι του στρατού ο οποίος έχει και θεσμικά το ρόλο του φρουρού του πολιτεύματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk