Πλημμύρες που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις στην κεντρική Ευρώπη και την Βαλτική στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 15 άτομα. Χιλιάδες σπίτια σε Τσεχία και Πολωνία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Πολλά ποτάμια υπερχείλισαν στην επαρχία Μπογκατίνια στην νοτιοδυτική Πολωνία και στο Γκέρλιτς της ανατολικής Γερμανίας.

Τρεις Πολωνοί, τρεις Γερμανοί και πέντε Τσέχοι σκοτώθηκαν, ενώ άλλα τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Λιθουανία.

Περισσότερα από 2.000 σπίτια στην Τσεχία και την Πολωνία παραμένουν και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ύστερα από τις δυνατές βροχοπτώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου που προκάλεσαν θανατηφόρες πλημμύρες και σημαντικότατες υλικές ζημιές.

Οι τσεχικές αρχές εκτιμούν σε 3 δισεκατομμύρια κορώνες (120 εκατομμύρια ευρώ) τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στα βόρεια της χώρας, όπου 4.000 νοικοκυριά παραμένουν και σήμερα, Δευτέρα, χωρίς φυσικό αέριο.

Στη νοτιανατολική Πολωνία έχουν καταστραφεί δεκάδες σπίτια από την υπερχείλιση του ποταμού Μιεντζιάνκα και 1.200 παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πολωνικό σχέδιο αποζημιώσεων από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του Μαΐου και του Ιουνίου.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι κυβερνήσεις μπορούν να αποζημιώνουν επιχειρήσεις που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, αλλά μόνο εάν έχουν υποστεί υλικές ζημίες.