Οι κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 80 χρόνων στο Πακιστάν δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην παροχή βοήθειας στα εκατομμύρια των πληγέντων.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη διανομή τροφίμων με ελικόπτερα σε ορισμένα σημεία της κοιλάδας Σουάτ, βορειοδυτικά του Ισλαμαμπάντ. Πολλοί δρόμοι έχουν καταστραφεί και οι κατολισθήσεις έκοψαν κάθε πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές.

Η καταστροφή έχει προκαλέσει το θάνατο 1.600 ανθρώπων και περίπου δύο εκατομμύρια Πακιστανοί έχουν μείνει άστεγοι.

«Είναι πολύ δύσκολο να φτάσει βοήθεια σε ορισμένες περιοχές. Τονίζω ότι χρησιμοποιούμε μουλάρια ή μεταφέρουμε τα είδη πρώτης ανάγκης με τα πόδια. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Είναι αδύνατον να πλησιάσουμε σε ορισμένες περιοχές», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Τζουλιάνο εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Οι πλημμύρες που προκάλεσαν οι ασυνήθιστα ισχυρές βροχοπτώσεις της εποχής των μουσώνων στην λεκάνη του ποταμού Ινδού έπληξαν το ανατολικό Αφγανιστάν και την βόρεια Ινδία καταστρέφοντας 360.000 σπίτια, επισημαίνουν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, που ηγείται των επιχειρήσεων διάσωσης και διανομής βοήθειας, τόνισε ότι οι βασικές οδικές αρτηρίες προς την κοιλάδα Σουάτ έχουν αποκλειστεί και λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων τα ελικόπτερα δεν μπορούν να πετάξουν.

«Χρησιμοποιούμε εκατό μουλάρια για να μεταφέρουμε είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες», τόνισε ο ίδιος.

Μέχρι τώρα ο στρατός έχει διανείμει 100 τόνους τροφίμων και άλλων ειδών σε τρεις περιοχές της κοιλάδας.