Στα 6,1 δισ. δολάρια (4,6 δισ. ευρώ) έχει «σκαρφαλώσει» το ύψος των κονδυλίων που έχει διαθέσει, μέχρι στιγμής, η BP για την αντιμετώπιση της διαρροής πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού -της χειρότερης περιβαλλοντικής καταστροφής στην ιστορία των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το ποσό αυτό περιλαμβάνει το σύνολο των δαπανών για τη συγκράτηση και τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας, το σφράγισμα της πετρελαιοπηγής, τα πρόστιμα προς τις ομοσπονδιακές αρχές και τις παράκτιες πολιτείες και τις αποζημιώσεις που έχουν ήδη καταβληθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΒΡ έχει ήδη δεχθεί περισσότερα από 145.000 αιτήματα για αποζημίωση και, στο πλαίσιο αυτό, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 103.900 πληρωμές, συνολικού ύψους 319 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται, ωστόσο, για προσωρινό απολογισμό, καθώς το συνολικό κόστος της καταστροφής δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί.

Η ΒΡ αναγκάστηκε τον Ιούνιο να δημιουργήσει ένα ταμείο ύψους 20 δισ. δολαρίων για την αποζημίωση των θυμάτων, ενώ στον προϋπολογισμό του δευτέρου τριμήνου έχει δεσμεύσει ποσά ύψους 32,192 δισ. δολαρίων για την κάλυψη του κόστους της καταστροφής.

Στην ανακοίνωσή της η ΒΡ επαναλαμβάνει, επίσης, ότι οι δοκιμές πίεσης που πραγματοποιήθηκαν επιβεβαιώνουν την επιτυχία της επιχείρησης σφραγίσματος της πετρελαιοπηγής.