Ο Ιρανός δημοσιογράφος και αντιφρονών Ακμπάρ Γκαντζί ανακηρύχθηκε ο 59ος «ήρωας της ελευθερίας του Τύπου στον κόσμο» από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI).

«Το θάρρος του ενάντια στους εκφοβισμούς και η ανηλεής μάχη του για την αλήθεια και την δικαιοσύνη θα πρέπει να χρησιμεύσει ως πηγή έμπνευσης για όλους», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του IPI, Άλισον Μπέθελ Μακένζι.

Όπως πρόσθεσε «ο αγώνας του είναι ιδιαίτερα σημαντικός σήμερα, υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης δίωξης των πολιτικών κρατουμένων στο Ιράν».

Ο 50χρονος Γκαντζί ήταν για έξι χρόνια έγκλειστος στη φυλακή Εβίν για άρθρα που είχε γράψει σχετικά με τις δολοφονίες διανοουμένων το 1999. Στα άρθρα του για την υπόθεση των δολοφονιών είχε αποκαλύψει τη συμμετοχή κληρικών και πολιτικών ενώ κατηγορούσε και τον τότε πρόεδρο της χώρας Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί για την υπόθαλψη κλίματος χρηματισμού και ηθικής διαφθοράς στη κυβέρνηση.

Το 2006 αποφυλακίστηκε, έφυγε από το Ιράν και συνέχισε τον αγώνα του στο εξωτερικό.

Το βραβείο θα απονεμηθεί στον Ακμπάρ Γκαντζί τον Σεπτέμβριο κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου του IPI στην Μπρατισλάβα. Μέχρι την διεξαγωγή του συνεδρίου, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου ανακηρύσσει κάθε μήνα έναν «ήρωα της ελευθερίας του Τύπου στον κόσμο» και τον Σεπτέμβριο θα τιμήσει 60 βραβευθέντες.