Πλώρη προς το πέμπτο του μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έχει βάλει ο Αρης Γρηγοριάδης. Ο 25χρονος κολυμβητής πήρε την πρόκριση για τον τελικό των 100μ. ύπτιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης καθώς στον ημιτελικό της Δευτέρας πέτυχε τον τέταρτο καλύτερο χρόνο.

Ο Γρηγοριάδης με 54.24 έκανε την καλύτερη εφετινή του επίδοση, πετυχαίνοντας χρόνο καλύτερο απ’ ό,τι είχε κάνει στα πρωινά προκριματικά.

Καλύτερους χρόνους από τον Έλληνα κολυμβητή πέτυχαν ο Γάλλος Λακούρ (52.58, και πάλι ρεκόρ αγώνων), ο συμπατριώτης του Στράβιους με 53.47 και ο Ρώσος Μπορίσοφ με 54.23.

Έκπληξη ο αποκλεισμός του Παγκόσμιου πρωταθλητή στα 50μ. ύπτιο Λίαμ Τάνκοκ (9ος με 54.72), ενώ οι άλλοι τέσσερις του τελικού είναι οι Ντρίμπεργκεν (Ολλανδία) 54.34, Βίλντεμπερ (Ισπανία) 54.46, Ντόνετς (Ρωσία) 54.50, Ρόγκαν (Αυστρία) 54.51.

«Είμαι σε καλή κατάσταση. Μπορώ να πω ότι η δεύτερη σειρά πήγε πιο γρήγορα από τη δική μου την πρώτη, ίσως πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμέναμε. Αλλα ο τελικός είναι τελικός. Εκεί όλα μπορεί να γίνουν. Είναι διαφορετικός αγώνας. Το θετικό είναι ότι πήγα καλύτερα απ΄ό,τι στον προκριματικό. Για να πάρω όμως μετάλλιο, κάτι που είναι εφικτό, θα πρέπει να κατέβω τα 54 δευτερόλεπτα. Οι δύο Γάλλοι είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ειδικά ο Λακούρ που έχει κάνει φέτος αρκετές κούρσες κάτω από τα 53». Νιώθω καλά πάντως και όλα θα κριθούν σε μία κούρσα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο προπονητής του, Χρυσάφης Βαγγελακάκης, ο οποίος χαμογελαστός έτρεξε στον αθλητή του και έλεγε: «Όλα πήγαν καλά. Μια χαρά».

* Εδώ και περίπου τρία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία συνεργάζεται με την UNICEF σε ένα πρόγραμμα με τον τίτλο «καθαρό νερό για κάθε παιδί». Το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί και σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με πρεσβευτή μία από τις καλύτερες κολυμβήτριες στην ιστορία της Ουγγαρίας.

Ο λόγος για την Αγκνες Κόβατς, η οποία εγκατέλειψε την ενεργό δράση το 2006 και αφού είχε κατακτήσει τρία χάλκινα μετάλλια στους αγώνες που είχαν φιλοξενηθεί στη Βουδαπέστη. Στην UNICEF δίνεται και ένα ευρώ από κάθε εισιτήριο, ενώ το ερχόμενο Σάββατο πριν από τις κούρσες του απογευματινού προγράμματος θα γίνει αγώνας σκυταλοδρομίας με τη συμμετοχή παιδιών αλλά και διάσημων αθλητών.