Οι υποψηφιότητες προσώπων εκτός ΠαΣοΚ για τις δημαρχιακές και περιφερειακές εκλογές διχάζουν το κυβερνών κόμμα, τουλάχιστον σε δύο, μέχρι στιγμής, περιπτώσεις. Πρόκειται για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου ο κ. Π. Τατούλης δείχνει να προσβλέπει σε στήριξη της Ιπποκράτους, και για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Ι. Μπουτάρη προξενεί πονοκεφάλους σε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠαΣοΚ.

Δεν λείπουν όμως και οι καθαρά εσωκομματικές εντάσεις σε δήμους όπου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όπως για παράδειγμα ο Πειραιάς. ?

Ο Τατούλης σπέρνει διχόνοια

Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα του κ. Τατούλη στην Πελοπόννησο οι διαφορετικές απόψεις στους κόλπους του ΠαΣοΚ έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται και δημοσίως. Αντίθετος σε στήριξη του κ. Τατούλη, στέλεχος προερχόμενο από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και εν συνεχεία υπουργό της ΝΔ, έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης. Μεταξύ άλλων έχει τονίσει ότι δεν ανεβαίνει «στο ίδιο μπαλκόνι με τον Καρατζαφέρη», ο οποίος από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας έχει εκδηλώσει επισήμως τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του κ. Τατούλη.

Κατά του κ. Μπεγλίτη στράφηκεσήμερα ο βουλευτής Λακωνίας του ΠαΣοΚ κ. Λ. Γρηγοράκος, ο οποίος κάλεσε τον αν. υπουργό Αμυνας να κατέλθει ο ίδιος υποψήφιος, εφόσον διαφωνεί με τη στήριξη του κ. Τατούλη. «Τη μοναξιά που νιώθω τα Σαββατοκύριακα όταν είμαι στον νομό και στις εκδηλώσεις μόνο εγώ την ξέρω. Αν ο κ. Μπεγλίτης δεν έχει νιώσει αυτή τη μοναξιά, θα του έλεγα να έρθει στη Λακωνία να τη νιώσει» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και τόνισε ότι οι υποψήφιοι στις εκλογές για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής.

Πάντως, εν όψει της λήψης τελικών αποφάσεων, καθοριστική θα είναι η στάση που θα τηρήσουν κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ στην Πελοπόννησο, όπως ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας και ο νέος διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβ. Σπυρόπουλος, οι οποίοι έχουν κοινή (αρκαδική) καταγωγή με τον κ. Τατούλη. Από το αν θα κινητοποιήσουν δικούς τους μηχανισμούς προς όφελος του ανεξάρτητου υποψηφίου θα κριθούν πολλά, αναφέρουν τοπικά στελέχη, ενώ ένα καθοριστικής σημασίας ζήτημα είναι και οι ανιπεριφερειάρχες (νομάρχες) που θα συμπεριλάβει ο κ. Τατούλης στο ψηφοδέλτιό του.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φ. Κουβέλη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί και να στηρίξει την υποψηφιότητα Τατούλη, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει τον δικό της υποψήφιο κ. Μπ. Βακαλόπουλο, σε κοινό μέτωπο με τους οικολόγους.

Ξαναζεσταμένο ειδύλλιο με Μπουτάρη (;)

Περιπεπλεγμένη είναι η κατάσταση για το ΠαΣοΚ και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου έχουν ανακοινωθεί συνολικά μέχρι στιγμής 10 υποψηφιότητες, χωρίς σε αυτήν να συγκαταλέγεται κάποιο όνομα από την κυβερνώσα παράταξη. Η επίσημη ανακοίνωση του κ. Ι. Μπουτάρη ότι θα διεκδικήσει και πάλι τη δημαρχία έχει ήδη δημιουργήσει παρασκηνιακό προβληματισμό στο ΠαΣοΚ, το οποίο δεν έχει διεκδικήσει με αξιώσεις τον δήμο τις τελευταίες έξι δεκαετίες.

Στις τελευταίες εκλογές του 2006 η κίνηση στήριξης προς τον κ. Μπουτάρη ναυάγησε την τελευταία στιγμή, κυρίως λόγω της πολυδιάσπασης του ΠαΣοΚ στη Θεσσαλονίκη και των διαφωνιών μεταξύ των κκ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος υποστήριζε την υποψηφιότητα, και του κ. Χ. Καστανίδη, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της κυρίας Χρύσας Αράπογλου, την οποία και στήριξε τελικώς το κόμμα. Στην παρούσα συγκυρία η κυρία Αράπογλου επιθυμεί να εκφράσει εκ νέου φιλοδοξίες για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, στο Μαξίμου όμως και στην Ιπποκράτους ο προβληματισμός είναι έκδηλος καθώς δεν έχει εξευρεθεί πολιτικό στέλεχος που να πείθει ότι κερδίζει τον δήμο _ και μάλιστα τη στιγμή κατά την οποία το δεξιό στρατόπεδο είναι πολυδιασπασμένο.

Σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου η στήριξη του κ. Μπουτάρη από το ΠαΣοΚ εμφανίζει πολλά προβλήματα καθώς πολλοί θεωρούν ότι δεν εκπροσωπεί το «νέο» στοιχείο που επιθυμεί να προωθήσει ο κ. Παπανδρέου. Παρά ταύτα τοπικά στελέχη επιμένουν ότι μια νέα απόπειρα πειραματισμών θα σημάνει μιαν ακόμη ήττα του ΠαΣοΚ στον Δήμο Θεσσαλονίκης. ?

«Βραχυκύκλωμα» στον Πειραιά

Βραχυκυκλωμένη είναι η κατάσταση με τις υποψηφιότητες του ΠαΣοΚ και στον Δήμο Πειραιά. Ειδικώς μετά την ανανεωμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον εν ενεργεία δήμαρχο κ. Π. Φασούλα, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από ενδεχόμενο εμφύλιο που θα μπορούσε να σημάνει την απώλεια του δήμου, όπου το ΠαΣοΚ το 2006 ανέτρεψε την πολυετή διοίκησή του από στελέχη της ΝΔ. Ισχυρή υποψηφιότητα θεωρείται αυτή τού κ. Ι. Μίχα και εν αναμονή των τελικών αποφάσεων του κ. Παπανδρέου αναζητείται η φόρμουλα αξιοποίησης του κ. Φασούλα με διαφορετικό τρόπο.

Στέλεχος πρώτης γραμμής για την Αττική

Αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν πάντως σχετικά με την Περιφέρεια Αττικής, όπου όλα δείχνουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα επιλέξει στέλεχος πρώτης γραμμής για τη θέση του περιφερειάρχη. Εκφράζοντας προσωπική άποψη και μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι υποψήφιος περιφερειάρχης θα πρέπει να είναι κορυφαίο στέλεχος και προσέθεσε ότι το όνομα για την Αττική θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο. Το πρόσωπο που θα επιλεγεί τελικώς δεν αποκλείεται να είναι και μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ σημαντικό ζήτημα προς διευθέτηση αποτελεί η επιμονή του κ. Ι. Σγουρού να είναι υποψήφιος. Από τις δηλώσεις στελεχών του Μαξίμου και του κόμματος καθίσταται σαφές ότι δεν αντιμετωπίζεται θετικά η υποψηφιότητα του κ. Σγουρού. Ωστόσο επικρατεί προβληματισμός για το ενδεχόμενο να υπάρξει κίνηση από πλευράς ΝΔ υπέρ του σημερινού νομάρχη Αθηνών.

Κ. Μπατζελή: «Είμαι στο υπουργείο μέχρι νεωτέρας»

Το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος διέψευσε σήμερα _ με ιδιαίτερη πάντως προσοχή στην επιλογή των φράσεών της _ η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Κατερίνα Μπατζελή. Μιλώντας από τη συχνότητα του Ρ/Σ «Κανάλι 1», η κυρία Μπατζελή τόνισε: «Τα πολιτικά στελέχη τα οποία θα μπουν στο περιφερειακό παιχνίδι και στις εκλογές θα πρέπει να έχουν γνώσεις περί περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Με τιμά αυτό που λέτε, ότι γίνονται μετρήσεις, δεν το γνωρίζω, δεν ασχολούμαι. Εχω το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την εντολή του Πρωθυπουργού για όσο αυτή ισχύει». Σε ερώτηση, αν θα παραμείνει στο υπουργείο της ως το 2013, απάντησε: «Ουδείς γνωρίζει αν κάποιος υπουργός θα παραμείνει ως το 2013 σε ένα υπουργείο. Νομίζω ότι θα ήταν θαύμα θαυμάτων».