Μετά από τις απογοητευτικές εξελίξεις του Ιουλίου, φαίνεται πως ο πληθωρισμός στη διάρκεια του Αυγούστου θα παρουσιάσει εμφανή τάση αποκλιμάκωσης. Πηγές του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εκτιμούν ότι η μείωση του πληθωρισμού δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και την μισή ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή από 5,5% που έτρεχε τον περασμένο Ιούλιο να πέσει στο 5%. Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές «ο φόβος του λουκέτου» είνια αυτό που τελικώς την τελευταία περίοδο όλο και περισσότερο «καθοδηγεί» την επιχειρηματική στρατηγική.

Παράλληλα, από την άλλη πλευρά η αναταραχή που παρατηρείται στην διεθνή αγορά των σιτηρών, μετά από την απόφαση του πρωθυπυργού της Ρωσίας κ. Β. Πούτιν να απαγορεύσει την εξαγωγή σιτηρών ως το τέλος του χρόνου, αντιμετωπίζεται με ψυχραμία τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Η στάση αυτή επιβεβαιώνεται από την πτώση που παρουσίασαν οι τιμές των σιτηρών στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων _ δεδομένου ότι θεωρούνται επαρκή τα αποθέματα _ στη διάρκεια των τελευταίων δύο συνεδριάσεων. Παρ’ όλα αυτά όμως το επίπεδο των τιμών βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας.

Πηγές της αγοράς έλεγαν ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο ανησυχητικό στοιχείο που να μας οδηγεί στην προ διετίας κρίση με τις τιμές των τροφίμων», καθώς και ότι σκοπεύουν να «κάνουν ταμείο» μόλις κλείσει το παγκόσμιο ισοζύγιο στα σιτηρά. Επισημαίνουν μάλιστα ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με τη ρωσική παραγωγή σιτηρών, όπως ίσως και με την παραγωγή του Καναδά, αλλά υπάρχουσες εκτιμήσεις για τις ΗΠΑ και την Αυστραλία κάνουν λόγο για αυξημένη εσοδεία. Σε κάθε περίπτωση σαφή εικόνα θα έχει η αγορά τον Σεπτέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εισάγει σιτάρι κυρίως από τη Γαλλία και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ωστόσο μετά την περυσινή κατάρρευση των εγχώριων τιμών των σιτηρών, οι συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν αναθαρρήσει από την άνοδο των διεθνών τιμών και σταμάτησαν τους διαγωνισμούς, οι οποίοι θα επαναληφθούν στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ελπίζοντας ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν σε τουλάχιστον 20 λεπτά το κιλό. Εξέλιξη η οποία φυσικά θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών των αλεύρων αλλά και των τελικών προϊόντων που χρησιμοποιούν το αλεύρι ως πρώτη ύλη (ψωμί, ζυμαρικά κτλ.). Πηγές του υπουργείου Οικονομίας θεωρούν ότι με τον περιορισμό της ζήτησης που καθημερινά παρατηρείται στην αγορά δεν είναι πλέον δυνατή η οποιαδήποτε ανατίμηση. Επ’ αυτού παράγων της αγοράς έλεγε ότι εφέτος η αξία του «καλαθιού της νοικοκυράς» είναι μειωμένη κατά 15%-20% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται από το αρνητικό πρόσημο που υπάρχει στον δείκτη τροφίμων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.