Τέτοια εποχή πέρυσι οι κκ. Ευ. Μεϊμαράκης και Αρ. Σπηλιωτόπουλος ήταν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή και βρίσκονταν κοντά στα κέντρα των αποφάσεων. Η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ σε συνδυασμό με την εκλογική ήττα δημιούργησε έναν «κύκλο χαμένων στελεχών» στον οποίο κορυφαία θέση έχουν οι δύο πρώην υπουργοί. Στελέχη που αναδείχθηκαν σε ηγετικές θέσεις και είχαν στενή πολιτική σχέση με τον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή δεν βρήκαν διάδρομο επαφής με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά και είναι στην άκρη. Αντίθετα, η κυρία Βασιλική Τζότζολα, η νέα αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, το περασμένο καλοκαίρι ήταν ένα άγνωστο πρόσωπο στο κομματικό κατεστημένο. Η ίδια δεν ανέμενε ούτε στα καλύτερά της όνειρα πως από δικηγόρος και ειδική συνεργάτις του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη θα κατείχε θέση στον επικοινωνιακό μηχανισμό της Ρηγίλλης, όπου και τοποθετήθηκε στις αρχές της εβδομάδας. Τρεις διαφορετικοί άνθρωποι με τελείως αποκλίνουσες πορείες και άλλες στοχεύσεις. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όμως, είναι θέμα συζήτησης τις τελευταίες ημέρες στο «γαλάζιο» σύστημα εξουσίας. Για τους κκ. Μεϊμαράκη και Σπηλιωτόπουλο κυριαρχεί η ερώτηση «πού χάθηκαν;», ενώ πολλές είναι οι απορίες για το ποια είναι η κυρία Τζότζολα, το νέο πρόσωπο της επικοινωνίας της ΝΔ που θα επικουρεί τον εκπρόσωπο του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλο.
Ευ. Μεϊμαράκης
Λέει όχι στην αποστρατεία
Αποστασιοποιημένος αλλά χωρίς διάθεση πολιτικού αναχωρητισμού εμφανίζεται ο κ. Μεϊμαράκης, παρά τα όσα αφήνονται να διαρρεύσουν τις τελευταίες εβδομάδες περί πρόθεσής του να αποχωρήσει από την πολιτική. Ο πρώην υπουργός, «η συνείδηση και φωνή της παράταξης», όπως λένε πολλά στελέχη, δεν μπορεί να διανοηθεί τον εαυτό του εκτός πολιτικής και σε καμία περίπτωση δεν σκέπτεται την πολιτική αποστρατεία. Τους τελευταίους μήνες όμως εμφανίζεται δυσαρεστημένος από την τακτική της ΝΔ και δηλώνει απογοητευμένος από επιφανή στελέχη του κόμματος.
Συνειδητά αποφεύγει να τοποθετηθεί δημοσίως γιατί, όπως λένε όσοι συνομιλούν μαζί του, «αν αποφασίσει να μιλήσει θα πει πικρές αλήθειες». Θεωρεί έγκλημα την πολυδιάσπαση της παράταξης και μιλάει για την ανάγκη μιας ενωμένης Κεντροδεξιάς, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει ότι ο κ. Καραμανλής «είναι κεφάλαιο» αλλά πρέπει κάποια στιγμή να τοποθετηθεί. Αυτή την περίοδο είναι στο εξοχικό του στο Πόρτο Υδρα και κάνει θαλάσσιες βόλτες με το φουσκωτό του, ενώ επικοινωνεί με πολλούς φίλους του που θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι.
Μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα επιστρέψει στην Αθήνα και βάση του θα είναι το δικηγορικό του γραφείο στην οδό Σόλωνος, ενώ φαίνεται ότι δεν ευσταθούν τα σενάρια να αναλάβει επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Με τον κ. Σαμαρά υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας αλλά πριν από δέκα ημέρες συναντήθηκε με τον κ. Παναγιωτόπουλο, με τον οποίο συζήτησε εφ΄ όλης της ύλης επί περίπου τρεις ώρες. Σε πολλά συμφώνησαν, σε άλλα διαφώνησαν και δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού υπάρχει ενδεχόμενο να του προταθεί να βοηθήσει τόσο στη μάχη της Κρήτης και να στηρίξει τον κ. Ι. Πλακιωτάκη (υποψήφιο περιφερειάρχη) όσο και σε άλλες περιφέρειες και δήμους. Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει πολύ σύντομα συνάντηση των κκ. Μεϊμαράκη και Σαμαρά όπου θα επιχειρηθεί να λιώσουν για τα καλά οι πάγοι και να επανενεργοποιηθεί αφού «η πολιτική είναι το σαράκι του».
Αρ. Σπηλιωτόπουλος
Αυτοεξόριστος, περιμένει αξιοποίηση
Εξ απορρήτων του κ. Καραμανλή στα πρώτα του βήματα στην προεδρία, ο κ. Σπηλιωτόπουλος εμφανίστηκε προ ημερών για να υπερασπιστεί την πολιτική του ως υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης. Είναι ένα ακόμη στέλεχος για το οποίο δεν βρέθηκε τρόπος να προσφέρει τις υπηρεσίες του μετά την 29η Νοεμβρίου, ημέρα νίκης του κ. Σαμαρά. Με την αλλαγή φρουράς στην κορυφή της ΝΔ έληξε η συμμετοχή του σε διεργασίες και όργανα αποφάσεων, παρ΄ ότι δεν του έλειψε η αναγνώριση ικανοτήτων, ακόμη και αν τον οδηγούσαν σε αμφιλεγόμενες αποφάσεις.
Στο συνέδριο έκανε αισθητή την παρουσία του με την ομιλία του, που ήταν σε μια πιο φιλελεύθερη κατεύθυνση από αυτήν της ηγεσίας, ενώ το πολιτικό του γραφείο έδωσε μάχη να εκλεγούν πολιτικοί του φίλοι στην Πολιτική Επιτροπή. Εκτοτε αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις και ουσιαστικά είναι αυτοεξόριστος, όπως και ο κ. Μεϊμαράκης. Δεν συζητούσε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης και μόνο για δήμαρχος Αθηναίων ενδιαφερόταν, με την προϋπόθεση να μην έδινε τη μάχη ο κ. Ν. Κακλαμάνης.
Περιμένει πότε θα ξαναβρεθεί στο προσκήνιο και θεωρεί ότι αυτή η ημέρα δεν θα αργήσει, ενώ τις τελευταίες ημέρες το όνομά του άρχισε και πάλι να κυκλοφορεί εν όψει και του ανασχηματισμού των τομεαρχών. Ως τότε κινείται σε πιο χαλαρούς ρυθμούς και αυτή την περίοδο είναι σε διακοπές, ενώ στις κοσμικές στήλες προ ημερών κυριάρχησαν φωτογραφίες του από τη Μύκονο, όπου συνόδευε την κυρία Νάνσυ Λεονάρδου, κόρη του γνωστού εφοπλιστή.
Βασιλική Τζότζολα
Η 33χρονη αναπληρώτρια του «κόκκινου Πάνου» από τον Εβρο
«Τον Σαμαρά τον είδα πρώτη φορά και του έσφιξα το χέρι στην Ορεστιάδατο 1992, όταν ήρθε στην περιοχή ως υπουργός Εξωτερικών». Η κυρία Τζότζολα, νέα αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, θυμάται την πρώτη της συνάντηση με τον κ. Σαμαρά όταν ήταν 15 ετών λέγοντας: «Ηταν ένας γλυκός και θερμός άνθρωπος. Κυρίως πανύψηλος, που εντυπωσίαζε τους πάντες». Τον ξανασυνάντησε ως μάχιμη δικηγόρος σε κοινωνική εκδήλωση, συνομίλησε για λίγο μαζί του, αλλά δεν περίμενε τι θα επακολουθούσε. Πριν από το συνέδριο του κόμματος εξελέγη στην ΕΚΟ Δικηγόρων και λίγο αργότερα κέρδισε την εκλογή της και στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος είχε ακούσει για τη νεαρή δικηγόρο και δέχθηκε εισηγήσεις για αξιοποίησή της, τη φώναξε στο γραφείο του. «Σκέφτομαι να σε αξιοποιήσω» είπε στην 33χρονη αιφνιδιάζοντάς την. Από την πρώτη ημέρα έπεσε στα βαθιά, εν μέσω της πολιτικής σύγκρουσης με τη ΔΕΗ, έκανε την πρώτη της δήλωση με εμφανές το τρακ, αλλά χρησιμοποίησε ένα «τσιτάτο» μιλώντας για «κυβέρνηση του μνημονίου». Με καταγωγή από τον Εβρο (όπου έχει και συγγενείς ο κ. Σαμαράς), από μαθήτρια εντάχθηκε στη μαθητική οργάνωση ΜΑΚΙ και αργότερα στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ο πατέρας της ήταν συνδικαλιστής της ΝΔ στον εμπορικό σύλλογο της περιοχής και ο θείος της (αδελφός του πατέρα της και κουμπάρος του πρώην βουλευτή Ακ. Γεροντόπουλου) ήταν δήμαρχος Ορεστιάδος. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής και έκανε μεταπτυχιακό στην Αγγλία με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στο Διεθνές Ποινικό Δίκαιο.
Τα τελευταία χρόνια δικηγορεί (ξεκίνησε ως ασκούμενη στο γραφείο του κ. Αλ. Λυκουρέζου ) και έγραψε έναν μικρό πρόλογο στο βιβλίο του πολιτειολόγου και συγγραφέα κ. Κ. Ζουράρι με τίτλο Εν αινίγματι πρόσωπα- Μαρτυρίκια προσωποκεντρικής πολιτικής. Εκανε την παρθενική της αγόρευση στη δίκη της «17 Νοέμβρη» ως πολιτική αγωγή κερδίζοντας τα εύσημα ενός εκ των δικαστών της έδρας. Αρκετοί τη θυμούνται από τις τηλεοπτικές παρουσίες της (όχι πολλές) στην εκπομπή «Ανιχνεύσεις» της ΕΤ3 να υπερασπίζεται με πάθος τις απόψεις της που κινούνται σε μια πιο εθνοκεντρική κατεύθυνση, ενώ διαψεύδει με ένταση όσα αφήνουν να διαρρεύσουν ορισμένοι πως ήταν μέλος του «Δικτύου 21» μιλώντας για «καραμελίτσα που χρησιμοποιούν ορισμένοι τελευταίως». Δεν αρνείται τις φιλίες της αλλά λέει ότι όλοι είναι ΝΔ και αυτό προέχει. Ηταν νομική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου (2006-07) και συμμετείχε στην αποκρατικοποίηση του ομίλου της Ολυμπιακής (2007-09), ενώ υπήρξε και ειδική συνεργάτις του υπουργού Ανάπτυξης την τελευταία διετία της κυβέρνησης Καραμανλή.