ΠΡΩΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ

O μέχρι πρότινος αυστηρός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που κάθε λίγο και λιγάκι μας «έλουζε» για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό μας, την περασμένη Πέμπτη, μετά τη θετική έκθεση της τρόικας και τα ευμενή σχόλια των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μόνο επαίνους είχε για την Ελλάδα. Και μαζί του, οι υπεύθυνοι διεθνών οικονομικών οργανισμών και επενδυτικών οίκων είχαν κάτι καλό να πουν για την Ελλάδα.

ΠΡΩΤΑ  ΧΑΜΟΓΕΛΑ | tovima.gr

O μέχρι πρότινος αυστηρός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που κάθε λίγο και λιγάκι μας «έλουζε» για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό μας, την περασμένη Πέμπτη, μετά τη θετική έκθεση της τρόικας και τα ευμενή σχόλια των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μόνο επαίνους είχε για την Ελλάδα.

Και μαζί του, οι υπεύθυνοι διεθνών οικονομικών οργανισμών και επενδυτικών οίκων είχαν κάτι καλό να πουν για την Ελλάδα.

Επίσης, όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εφημερίδες, που επί δέκα μήνες επιτιμούσαν και λοιδορούσαν την ελληνική οικονομία, απέδωσαν εύσημα και αναγνώρισαν το μέγεθος της ελληνικής προσπάθειας.

Ακόμη και οι ψυχροί «Financial Τimes» και η πικρόχολη «Wall Street Journal», αλλά και οι επιθετικοί «Νew Υork Τimes» έγραψαν για σημαντική πρόοδο, αποδεχόμενες μάλιστα ότι συνολικά η Ευρώπη βρίσκει τον ρυθμό της και είναι έτοιμη να ανακάμψει μαζί με τα πιο απείθαρχα παιδιά της.

Είναι η πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες που η χώρα μας απολαμβάνει θετική δημοσιότητα στο εξωτερικό και δείχνει να ανακτά σιγά-σιγά μέρος της χαμένης αξιοπιστίας της.

Εχει μεγάλη σημασία η μεταβολή των διαθέσεων αλλά και των εικόνων για την Ελλάδα. Θα διευκολύνει την προσπάθεια της κυβέρνησης και κυρίως θα καταστήσει ευχερέστερη την επανασύνδεση της ελληνικής οικονομίας με τις αγορές.

Ωστόσο ας μην έχουμε αυταπάτες.

Η διεθνής οικονομική κοινότητα δεν έχει πεισθεί απολύτως για την ικανότητά μας να ξεπεράσουμε την κρίση. Παραμένει επιφυλακτική σε μεγάλο βαθμό και μας παρακολουθεί συστηματικά και οργανωμένα.

Στο πρώτο στραβοπάτημα, όσοι σήμερα θαυμάζουν την ένταση της ελληνικής προσπάθειας, δεν θα διστάσουν να μας επικρίνουν και να μας λοιδορήσουν ξανά.

Κακά τα ψέματα, ο δρόμος της οικονομικής ανασυγκρότησης είναι μακρός και δύσκολος. Απαιτεί συνέχεια, συνέπεια και σταθερότητα και σε καμία περίπτωση οπισθοχωρήσεις. Τώρα που μπήκαμε στον χορό ας χορέψουμε πραγματικά, αν θέλουμε να μην παγώσουν τα πρώτα αισιόδοξα χαμόγελα στα πρόσωπά μας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk