Τη στιγμή που η Αθήνα και η Αγκυρα επιχειρούσαν να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης που προκλήθηκε με τις εξόδους των τουρκικών σεισμογραφικών σκαφών στο Αιγαίο, με το γεύμα που παρέθεσε την περασμένη Παρασκευή στη Ρόδο, συν γυναιξί και τέκνοις, ο κ. Δ. Δρούτσας στον γνωστό μας κ. Α. Νταβούτογλου, κορυφωνόταν η αντιπαράθεση του κ. Ερντογάν με τους στρατηγούς του. Στην πρωτοφανή αυτή αναμέτρηση με το στρατιωτικό κεμαλικό κατεστημένο ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωνε μια σημαντική επιτυχία, που σηματοδοτεί μια αποφασιστική καμπή στη μακρόχρονη προσπάθεια να μειωθεί η επιρροή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πολιτική ζωή της χώρας. Διότι λόγω της δικής του πεισματικής άρνησης δεν πέρασαν οι προτάσεις προαγωγών του Γενικού Επιτελείου, με αποτέλεσμα να παραμένουν τη στιγμή αυτή ακέφαλα τα δύο κορυφαία πόστα, του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και του αρχηγού του Στρατού Ξηράς. Ποιος θα το ΄λεγε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί παλαιότερα στην Τουρκία, μια χώρα όπου από το 1960 και μετά ο πανίσχυρος και εκτός πολιτικού ελέγχου στρατός είχε πραγματοποιήσει τέσσερα πραξικοπήματα ανατρέποντας ισάριθμες κυβερνήσεις!

Ο κ. Ερντογάν αρνήθηκε να υπογράψει την προταθείσα από το Επιτελείο προαγωγή του στρατηγού Χασάν Ιγκσίζ για τη θέση του αρχηγού του Στρατού Ξηράς διότι ο στρατηγός έχει κατηγορηθεί ως εγκέφαλος της αντικυβερνητικής προπαγάνδας, στο πλαίσιο του σκοτεινού σχεδίου «Βαριοπούλα» για την ανατροπή της κυβέρνησης και για το οποίο έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εις βάρος 102 στρατιωτικών. Ο Ιγκσίζ αναμενόταν μάλιστα να μεταβεί στον ανακριτή για να απολογηθεί. Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μην προαχθεί στη θέση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων ο νυν αρχηγός Στρατού, ο οποίος παραμένει στο πόστο του μέχρι νεωτέρας, ενώ η λύση στο πρόβλημα πρέπει να βρεθεί έως τις 30 Αυγούστου, οπότε αποστρατεύεται ο νυν αρχηγός στρατηγός Μπασμπούγ. Τα πράγματα μπλέχθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την αιφνίδια παραίτηση του αρχηγού της Στρατοχωροφυλακής στρατηγού Ισίκ, ο οποίος προοριζόταν για αρχηγός Στρατού Ξηράς. Και όλα αυτά ενώ ο κ. Ερντογάν πέτυχε ακόμη να μην προαχθούν 11 στρατηγοί και ναύαρχοι οι οποίοι έχουν κληθεί να λογοδοτήσουν για το σχέδιο «Βαριοπούλα».

Οι κωμικοτραγικές αυτές εξελίξεις δείχνουν τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το στρατιωτικό κατεστημένο το οποίον εμφανίζεται, για πρώτη φορά στην ιστορία της μετακεμαλικής Τουρκίας, να μην μπορεί να αντιδράσει στις αποφάσεις της πολιτικής εξουσίας. Αν η τάση αυτή επικρατήσει χωρίς περαιτέρω κλυδωνισμούς, τότε η Τουρκία θα έχει απαλλαγεί οριστικά από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των στρατιωτικών, πράγμα που θα διευκολύνει τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες. Αν μάλιστα ευσταθεί η θεωρία (την οποία είναι αλήθεια πολλοί αμφισβητούν) ότι πίσω από τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο βρίσκονται οι στρατιωτικοί, τότε ο περιορισμός της ισχύος τους θα πρέπει να επηρεάσει θετικά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά μέχρι τότε, ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι το προχθεσινό γεύμα στη Ρόδο θα μας επιτρέψει να περάσουμε το υπόλοιπο καλοκαίρι χωρίς εντάσεις και περιττές προκλήσεις.