η ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Μαύρα σενάρια για τους αμερικανούς συνταξιούχους

Μια νέα κρίση πρόκειται να αντιμετωπίσει η Αμερική στους προσεχείς μήνες και, όπως συνέβη με την κρίση του 2008, κανένας δεν γνωρίζει πώς θα είναι δυνατόν αν όχι να αποφευχθεί, τουλάχιστον αυτή να είναι ήπια. Εκατομμύρια Αμερικανοί ίσως μείνουν δίχως σύνταξη και πολύ περισσότεροι θα διαπιστώσουν ότι ήταν όνειρο το ότι θα είχαν «χρυσά γερατειά» όταν θα έφθαναν στον χρόνο της συνταξιοδότησης. Ογδόντα εκατομμύρια εργαζόμενοι αναμένεται να περάσουν στη σύνταξη το 2011 και το 2012 και οι επίσημες διαπιστώσεις συγκλίνουν στο ότι οι ΗΠΑ φθάνουν «στο χείλος της κατάρρευσης της οικονομικής εξασφάλισης» εκείνων που «έχουν 30 χρόνων εργασία στα βιβλιάριά τους».

Μαύρα σενάρια  για τους αμερικανούς  συνταξιούχους | tovima.gr

Μια νέα κρίση πρόκειται να αντιμετωπίσει η Αμερική στους προσεχείς μήνες και, όπως συνέβη με την κρίση του 2008, κανένας δεν γνωρίζει πώς θα είναι δυνατόν αν όχι να αποφευχθεί, τουλάχιστον αυτή να είναι ήπια. Εκατομμύρια Αμερικανοί ίσως μείνουν δίχως σύνταξη και πολύ περισσότεροι θα διαπιστώσουν ότι ήταν όνειρο το ότι θα είχαν «χρυσά γερατειά» όταν θα έφθαναν στον χρόνο της συνταξιοδότησης. Ογδόντα εκατομμύρια εργαζόμενοι αναμένεται να περάσουν στη σύνταξη το 2011 και το 2012 και οι επίσημες διαπιστώσεις συγκλίνουν στο ότι οι ΗΠΑ φθάνουν «στο χείλος της κατάρρευσης της οικονομικής εξασφάλισης» εκείνων που «έχουν 30 χρόνων εργασία στα βιβλιάριά τους». Το 1950 η σύνταξη του κάθε συνταξιούχου «πληρωνόταν» από 16 εργαζομένους, σήμερα όμως μόνο από 3,3 και το 2025 προβλέπεται ότι η αναλογία θα είναι δύο εργαζόμενοι για έναν συνταξιούχο. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Υale αποκαλύπτει την απαισιοδοξία των Αμερικανών στο ζήτημα της σύνταξής τους- οι 6 στους 10 εργαζόμενοι φοβούνται ότι δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ σύνταξη. Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 56% των σημερινών συνταξιούχων πιστεύει ότι «αργά ή γρήγορα θα τους κόψουν τη σύνταξη».

Η διαπίστωση- στην ουσία προειδοποίηση- στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία. Στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης, οι 100 μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν «έλλειψη κεφαλαίων» 217 δισ. δολαρίων. Οι μισοί σχεδόν εργαζόμενοι στις ΗΠΑ δεν έχουν περισσότερα από 2.000 δολάρια στην τράπεζα και το 36% από αυτούς στερείται κάθε άλλου εισοδήματος όταν πρέπει να συνταξιοδοτηθεί, ενώ και σήμερα ο ένας στους τρεις αμερικανούς συνταξιούχους ζει αποκλειστικά με τη σύνταξή του. Ο κρατικός Οργανισμός Ελέγχου ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο ένας στους τρεις εργαζομένους «δεν θα μπορεί να πάρει σύνταξη» και γι΄ αυτό το 24% εκείνων που το 2011 επρόκειτο να πάρουν σύνταξη λόγω ηλικίας «προσπαθούν να συνεχίσουν να εργάζονται».

Δεν είναι καλύτερη η κατάσταση των Ταμείων που συντηρούνται από το κράτος, την Πολιτεία ή τον δήμο. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγου δείχνει ότι οι 50 αμερικανικές Πολιτείες έχουν συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις της τάξεως των 5,2 τρισ. δολαρίων αλλά διαθέτουν μόλις 1,94 τρισ. δολάρια, που σημαίνει ότι είτε θα περικοπούν οι συντάξεις κατά 40% είτε θα αναβληθεί η καταβολή τους 5-7 χρόνια, πράγμα μάλλον απίθανο. Στην Καλιφόρνια, λ.χ., το συνταξιοδοτικό σύστημα έχει «ταμειακό έλλειμμα 325 δισ. δολάρια», το οποίο σημαίνει ότι η σύνταξη των δικαιούχων θα περικοπεί κατά 44%, μάλιστα αν το 2012 βγουν στη σύνταξη όσοι δικαιούνται τότε το σύστημα θα χρειαστεί σχεδόν 490 δισ. δολάρια για να τους ικανοποιήσει- πράγμα αδύνατον. Στο Νιου Τζέρσεϊ ο κυβερνήτης ανακάλεσε την ετήσια εισφορά 3 δισ. δολαρίων στα ταμεία συντάξεων επειδή ο προϋπολογισμός της Πολιτείας έχει έλλειμμα 11 δισ. δολαρίων.

Στο Ιλινόι, όπου ανέβηκε πρόσφατα το όριο ηλικίας για εργασία στα 67 χρόνια «για να εξοικονομηθούν πόροι για συντάξεις», το σύστημα έχει έλλειμμα 33,7 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα οι συντάξεις των εκπαιδευτικών να ψαλιδιστούν κατά το ένα τρίτο. Στη Νέα Υόρκη αυξήθηκε έξι φορές από το 2005 η εισφορά της Πολιτείας στα ταμεία συντάξεων επειδή θα ήταν αδύνατον διαφορετικά να καταβληθούν οι συντάξεις σε αστυνομικούς και πυροσβέστες.

Οπως σημειώνει με έκδηλη απαισιοδοξία ο οικονομολόγος Μάιλκ Σνάιντερ, «ένας από τους λόγους που έχουμε αυτό το τεράστιο χάος είναι ότι υποσχεθήκαμε στους μέλλοντες συνταξιούχους πολύ περισσότερα από εκείνα που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε. Οταν μελετήσει κανείς προσεκτικά τα στοιχεία, αντιλαμβάνεται ότι έχουμε μπροστά μας ένα χρηματοπιστωτικό τσουνάμι το οποίο θα είναι τόσο καταστρεπτικό που θα αλλάξει όλα όσα πιστεύαμε και οραματιζόμασταν για τη σύνταξη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk