η ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

«Κατεβάζουν ρολά» τα εμπορικά καταστήματα

H οικονομική ύφεση αποδιαρθρώνει τις μικρές και μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. Και μάλιστα με καταιγιστικούς ρυθμούς. Από τις αρχές του 2010 «κατέβασε ρολά» περίπου το 15%- κατά μέσο όρο- των εμπορικών καταστημάτων των πιο κεντρικών δρόμων της Αττικής. Και όπως εκτιμούν κύκλοι του εμπορίου, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και δεν αποκλείεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο. Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκεται η οδός Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας, όπου έχει κλείσει το 25% των καταστημάτων που πριν από έναν περίπου χρόνο λειτουργούσαν.

H οικονομική ύφεση αποδιαρθρώνει τις μικρές και μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. Και μάλιστα με καταιγιστικούς ρυθμούς. Από τις αρχές του 2010 «κατέβασε ρολά» περίπου το 15%- κατά μέσο όρο- των εμπορικών καταστημάτων των πιο κεντρικών δρόμων της Αττικής. Και όπως εκτιμούν κύκλοι του εμπορίου, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και δεν αποκλείεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο. Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκεται η οδός Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας, όπου έχει κλείσει το 25% των καταστημάτων που πριν από έναν περίπου χρόνο λειτουργούσαν.

Ωστόσο φαίνεται ότι εξακολουθούν να αντέχουν περιοχές όπως είναι η Κηφισιά και το Κολωνάκι, όπου οι απώλειες, αν και διψήφιου ποσοστού, είναι σαφώς μικρότερες, γεγονός που οδηγεί στη διαπίστωση πως «περιοχές με υψηλά εισοδήματα θίγονται λιγότερο».

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για να καταγραφούν οι κλειστές εμπορικές επιχειρήσεις στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά, «δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Εκεί όπου κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν και άλλες». Και όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «η μη αντικατάσταση αυτών των επιχειρήσεων από άλλες, σε περιοχές όπου θεωρούνται από τους σημαντικότερους εμπορικούς, και όχι μόνο, δρόμους της Αθήνας υποδηλώνει στασιμότητα της αγοράς και έλλειψη ρευστότητας» στην καλύτερη περίπτωση. Εκτιμάται ωστόσο ότι η κατάσταση στους λιγότερο κεντρικούς δρόμους είναι εμφανώς δυσμενέστερη.

Οι επί μέρους περιοχές
Οι περιοχές οι οποίες ερευνήθηκαν είναι το κέντρο της Αθήνας (Ερμού, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Πατησίων), το Κολωνάκι, η Καλλιθέα, το Μαρούσι, η Ν. Ιωνία, η Κηφισιά, το Χαλάνδρι, το κέντρο του Πειραιά, το Περιστέρι, ο Κορυδαλλός, η Γλυφάδα και το Αιγάλεω. Από όλες αυτές τις περιοχές επιλέχθηκαν οι σημαντικότεροι εμπορικοί δρόμοι και η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 19 ως τις 30 Ιουλίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το κέντρο της Αθήνας υποφέρει. Κατά μέσο στους ερευνηθέντες κεντρικούς δρόμους τα κλειστά καταστήματα αντιστοιχούν στο 17% του συνόλου. Κρισιμότερη εμφανίζεται η κατάσταση στην οδό Σταδίου, στην οποία περίπου το 25% των καταστημάτων έχουν κλείσει, ακολουθεί η οδός Πανεπιστημίου με το 20% των καταστημάτων να είναι κλειστά, στην επόμενη θέση βρίσκεται η οδός Ερμού- ο εμπορικότερος δρόμος του κέντρου- με το 15% των καταστημάτων να έχουν κλείσει.

Στην οδό Πατησίων το 15% των καταστημάτων είναι κλειστά, ποσοστό σχετικά μικρό ως προς το σύνολο της Αθήνας «με κύριο χαρακτηριστικό τη συνύπαρξη παραδοσιακών και σύγχρονων δραστηριοτήτων». Και όπως επισημαίνεται από τα κλειστά καταστήματα παρατηρείται ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις οι οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον χώρο τους ανήκουν στον κλάδο του εμπορίου ένδυσης και υπόδησης, οι οποίοι όμως συνεχίζουν να αποτελούν «ηγετικούς κλάδους-κλειδί», αφού η συγκέντρωσή τους σε κύριους οδικούς άξονες παραμένει υψηλή και χαρακτηρίζει τους εμπορικούς δρόμους. Βέβαια, σημειώνεται ότι το υψηλό ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου θα μπορούσε αποδοθεί σε μια σειρά παραγόντων, όπως η από τριετίας λειτουργία του πολυκαταστήματος «Αττικα» που αφορά και τους δύο αυτούς δρόμους, «η πραγματικότητα και ο μύθος γύρω από την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας», καθώς και οι πυκνές κινητοποιήσεις της τελευταίας περιόδου.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στους περιφερειακούς δήμους της Ατικής. Ετσι στο Μαρούσι σε σύνολο τριών εμπορικών δρόμων σχεδόν το 16% των επιχειρήσεων είναι κλειστές. Στη Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Ηρακλείου, η οποία εξυπηρετεί τρεις κατά σειρά περιοχές (Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Πευκάκια), η εικόνα εμφανίζεται σε πρώτη ανάγνωση καλύτερη, με την αναλογία των κλειστών προς τα ανοιχτά να φτάνει το 14%. Στην περιοχή της Κηφισιάς, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, η αναλογία φτάνει περίπου το 12%. Παρ΄ όλα αυτά, οι αποκλίσεις μεταξύ των εμπορικών δρόμων είναι αρκετά μεγάλες, αφού αλλού καταγράφεται το 20% των επιχειρήσεων να είναι κλειστές και αλλού το ποσοστό μειώνεται στο 7%.

Επίσης η εμπορική δραστηριότητα της οδού Θησέως, στην περιοχή της Καλλιθέας, εμφανίζεται περιορισμένη κατά 13%, ενώ στο Χαλάνδρι παρουσιάζεται υψηλή συγκέντρωση των κλεισμένων καταστημάτων σε δύο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους (Παπανδρέου και Αγία Παρασκευή) που αγγίζει το 20%- στο σύνολο όμως τριών εμπορικών δρόμων στο Χαλάνδρι η αναλογία μειώνεται στο 16%.

Αντιθέτως ο Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη με τις όλες τις άλλες περιοχές εικόνα- 11% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά. Καταγράφονται όμως εσωτερικές διαφοροποιήσεις. Ετσι, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στην Ελευθερίου Βενιζέλου και στην Ηρώων Πολυτεχνείου όπου τα ποσοστά ξεπερνούν το 14% ενώ εμφανίζεται λίγο καλύτερη στη Σωτήρος και στην Τσαμαδού.

Πολλαπλές οι επιπτώσεις
Οπως αναφέρει η κυρία Βάλια Αρανίτου, επικεφαλής του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ, «οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι πολλαπλές». Και εξηγεί ότι κατ΄ αρχήν περιορίζεται η απασχόληση, που στο «πεδίο ευθύνης» της ΕΣΕΕ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 100.000 θέσεις. Παράλληλα έχουν απώλεια εισοδήματος οι ιδιοκτήτες των ακινήτων- είναι γνωστό ότι η ελληνική κοινωνική δομή είναι βασισμένη στη μικρή αλλά και στη μεγαλύτερη ιδιοκτησία ή και στη γαιοπρόσοδο η οποία εισφέρει σημαντικό εισόδημα στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Λουκέτο λόγω έλλειψης τζίρου

Θύμα της οικονομικής κρίσης αποτελεί ο επιχειρηματίας κ. Χρήστος Δήμας, ο οποίος πριν από έναν χρόνο έβαλε λουκέτο στο κατάστημα που διατηρούσε στην Κηφισιά, καθώς ο τζίρος του είχε μειωθεί περισσότερο από 50% και δεν μπορούσε να επιβιώσει. Πριν από δύο χρόνια ο κ. Χ. Δήμας δημιούργησε το κατάστημα Μissoni Ηome στη συμβολή των οδών Κηφισίας 256 και Παπαδιαμάντη, που εμπορευόταν οικιακά είδη, και έπειτα από έναν χρόνο λειτουργίας αναγκάστηκε να το κλείσει. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, όπως αναφέρει ο ίδιος ο επιχειρηματίας, δηλαδή στα τέλη του 2007 με αρχές του 2008, το κατάστημα έκανε 25.000 ευρώ τον μήνα, αλλά η πελατεία μειώθηκε δραματικά τον επόμενο χρόνο, λόγω της αρνητικής ψυχολογίας των καταναλωτών που οφείλεται στην κρίση, ενώ τα έξοδα έτρεχαν, όπως το υψηλό ενοίκιο που έπρεπε να καταβάλει, οπότε αποφάσισε να βάλει λουκέτο προτού ο τζίρος μειωθεί και άλλο.

Το «crash test» της επαρχίας
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ κατάσταση με αυτή της Αττικής εμφανίζει η μικρή εμπορική δραστηριότητα και στις μεγάλες επαρχιακές πόλεις, διαφοροποιούμενη ωστόσο από πόλη σε πόλη. Σε δήλωση του, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης τονίζει πως «το λιανεμπόριο περνάει ένα δυνατό crash test εδώ και έναν χρόνο, ενώ μετράει ήδη πολλές απώλειες. Η περαιτέρω καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ασκεί σοβαρή πίεση στην απασχόληση». Και προσθέτει ότι «με κάθε καταβολή δόσης του δανείου, η τρόικα μας συστήνει και ένα μίνι μνημόνιο, υποδεικνύει νέα μέτρα και επιβάλλει φόρους και εισπρακτικές μεθόδους που όμως αυξάνουν ανησυχητικά τόσο την ανεργία όσο και τον φορολογικό πληθωρισμό. Η πίεση αυτή πρέπει να μειωθεί, αφού η αγορά συρρικνώνεται, τα λουκέτα αυξάνονται και οι περισσότεροι κλάδοι καταγράφουν ζημιές».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk