* Εκρηξη κερδοφορίας για ΒΜW, Daimler και Αudi Σε συνέχεια των θετικών αποτελεσμάτων των υπόλοιπων κατασκευαστών πολυτελών αυτοκινήτων η ΒΜW ανακοίνωσε αύξηση κερδοφορίας στο β΄ τρίμηνο, κυρίως λόγω των πωλήσεων στην Κίνα και στις ΗΠΑ. Τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 831 εκατ. ευρώ, από τα 119 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επίσης ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε στα 15,3 δισ. ευρώ, από τα 12,97 δισ. αντιστοίχως το 2009. Σε αριθμό αυτοκινήτων, η εταιρεία που παράγει τα οχήματα ΒΜW, Μini και Rolls-Royce πούλησε στο τρίμηνο 380.412 αυτοκίνητα καταγράφοντας αύξηση κατά 12,5%. Τις προηγούμενες ημέρες η Daimler είχε ανακοινώσει αύξηση κερδοφορίας κατά 12% το ίδιο διάστημα, ενώ και η Αudi, του ομίλου Volkswagen, σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 19%. Στη φωτογραφία το σπορ μοντέλο Μ3 με την ένδειξη «επωλήθη» σε αντιπροσωπεία στη Φραγκφούρτη.

* Γερμανική ώθηση στον κλάδο μεταποίησης στην Ευρώπη Μετά τους θετικούς δείκτες εμπιστοσύνης επιχειρηματιών και καταναλωτών που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι δείκτες μεταποίησης στη ζώνη του ευρώ. Ο δείκτης ΡΜΙ της Μarkitt, που καταγράφει τις πωλήσεις των επιχειρήσεων, αυξήθηκε στο 56,7 έναντι 55,6 τον Ιούνιο.

Πρόκειται για τον δέκατο διαδοχικό μήνα που βρίσκεται πάνω από το 50, τη βάση του δείκτη που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Μarkit Κρις Γουίλιαμσον η βελτίωση αποδίδεται « σχεδόν αποκλειστικά στην επιτάχυνση της γερμανικής ανάπτυξης», καθώς στη Γερμανία ο δείκτης αυξήθηκε από το 58,4 τον Ιούνιο στο 61,2 τον περασμένο μήνα. Αντίστροφα, ο ίδιος δείκτης συνέχισε να επιβραδύνεται στη Γαλλία.

Υποχώρησε στο 53,9 από το 54,8 του Ιουνίου καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 10 μηνών.

* Αdidas: μεγάλη ευφορία λόγω Μουντιάλ και αδύναμου ευρώ Καθαρά κέρδη 14 φορές υψηλότερα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2009 κατέγραψε η εταιρεία αθλητικών ειδών Αdidas. Τα κέρδη της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο ήταν 126 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 9 εκατ. την ίδια περίοδο της περασμένης χρονιάς, ενώ οι αντίστοιχες πωλήσεις της έφτασαν τα 2,92 δισ. ευρώ. «Το ρεκόρ επιδόσεων του πρώτου εξαμήνου και η δύναμη του ομίλου μάς γεμίζουν με δύναμη για να επιταχύνουμε την επίθεσή μας σε πωλήσεις και σε επενδύσεις τα προσεχή τρίμηνα» δήλωσε ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου Χέρμπερτ Χάινερ.

* Η Volvo σε κινεζικά χέρια. Επισημοποιήθηκε η μεταβίβαση της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανία Volvo από τη Ford στην κινεζική Geely με την εξαγορά του συνόλου των μετοχών αντί 1,4 δισ. ευρώ. Η έδρα της Volvo θα παραμείνει στη Σουηδία όπως και τα εργοστάσιά της στη σκανδιναβική χώρα και το Βέλγιο. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Geely Λι Σούφου επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο στρατηγικός σχεδιασμός της σουηδικής εταιρείας και ότι αυτή θα διατηρήσει τη « βασική της φιλοσοφία ».