Με θετικό αποτέλεσμα για τον γενικό δείκτη ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, μολονότι έγινε αισθητή στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις η διάθεση της αγοράς να «διορθώσει» μέρος από τα πρόσφατα κέρδη της. Τα εβδομαδιαία κέρδη του γενικού δείκτη ανήλθαν σε 1,84%, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στις 1.713,05 μονάδες στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Οι υπεραποδόσεις που είχαν σημειωθεί σε αρκετά blue chips του κλάδου των τραπεζών αποτέλεσαν ισχυρό δέλεαρ για κατοχύρωση μέρους των κερδών, μόλις εξασθένησε η ανοδική δυναμική της αγοράς. Στην κορυφή των αποδόσεων από τις αρχές Ιουλίου βρέθηκαν στο μέσον της εβδομάδας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με κέρδη 84,2% και ακολούθησαν oι Εurobank με άνοδο 63,9%, Τράπεζα Πειραιώς με 50,6%, Αlpha Βank με 48,9%, Εθνική Τράπεζα με 37,5%, Μarfin Ρopular Βank με 29,9%, Τράπεζα Κύπρου με 29,6% και ΑΤΕ Βank με συνολική απόδοση 20,6%.

Την αφορμή για τη διόρθωση έδωσε την Πέμπτη το νέο πακέτο των 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν με επιφύλαξη στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Παράλληλα, η συνεχής άνοδος της αγοράς από τις αρχές Ιουλίου είχε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για διόρθωση η οποία εκδηλώθηκε μόλις ο γενικός δείκτης προσέγγισε τις 1.800 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό 1.793 μονάδες την Πέμπτη), περιοχή που είχε ορισθεί ως «ισχυρή αντίσταση» από την τεχνική ανάλυση.

Ωστόσο, με τα παρόντα δεδομένα της αγοράς, η τεχνική ανάλυση εκτιμά ότι η διόρθωση θα κυμανθεί γύρω από τις 100 μονάδες από τα πρόσφατα υψηλά (κλείσιμο της Τετάρτης στις 1.777 μονάδες). Το περιορισμένο εύρος διόρθωσης αποδίδεται στις χαμηλές αποτιμήσεις της πλειονότητας των μετοχών οι οποίες, σε συνδυασμό με την προσδοκία εξελίξεων, κρατούν σε εγρήγορση τους αγοραστές που αξιοποιούν την υποχώρηση των τιμών για να βελτιώσουν την αξία κτήσεως. Παράλληλα καθοριστικό για το εύρος και τη διάρκεια της διόρθωσης στην εγχώρια αγορά εκτιμάται ότι θα είναι το επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται ημέρα με την ημέρα στις διεθνείς αγορές. Η αρνητική τάση της αγοράς σε συνδυασμό με τη ρηχότητα που συνεπάγεται ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος επανέφερε το στοιχείο της έντονης μεταβλητότητας, η οποία ήταν εμφανέστερη στη συνεδρίαση της Παρασκευής όπου κυριάρχησε η νευρικότητα με έντονες μεταπτώσεις του γενικού δείκτη στο τελευταίο δίωρο.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα δέχθηκαν πιέσεις και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αρκετοί εκ των οποίων είχαν νωρίτερα ωθηθεί σε νέα υψηλά τριών μηνών. Το έναυσμα για τις πιέσεις έδωσαν τα δυσμενή στοιχεία σχετικά με την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, η αρνητική επίδραση των οποίων ήταν μεγαλύτερη στην εγχώρια αγορά σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, καθώς οι εσωτερικές παράμετροι την είχαν καταστήσει περισσότερο ευάλωτη. Μετά τη λήξη τής εδώ συνεδρίασης οι δυτικές αγορές είχαν αρχίσει να απορροφούν τους κραδασμούς που προκάλεσαν τα αρνητικά νέα, περιορίζοντας δραστικά τις αρχικές τους απώλειες.