Αναλογιστικές μελέτες - Κινδυνεύουν οι συντάξεις σε ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ και Ταμεία τραπεζών

Μένουν χωρίς πόρους τα επικουρικά ταμεία Κινδυνεύουν οι συντάξεις σε ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ και Ταμεία τραπεζών

Τα «προβληματικά» επικουρικά ταμεία αποτελούν το επόμενο πεδίο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ηδη το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει δώσει εντολή στις διοικήσεις των Ταμείων να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, έτσι ώστε να απεικονισθεί με απόλυτη ακρίβεια η οικονομική τους κατάσταση σε βάθος χρόνου. «Οι συντάξεις των επικουρικών ταμείων που δεν αντέχουν οικονομικά θα αναπροσαρμοστούν από το 2015 και εντεύθεν» δήλωσαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας κ. ΑνδρέαςΛοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να χορηγούν συντάξεις στο 40% ή και 45% της κύριας σύνταξης και σε πέντε χρόνια να μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις παροχές τους.

<b>Μένουν χωρίς πόρους  τα επικουρικά ταμεία </b> Κινδυνεύουν οι συντάξεις σε ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ και Ταμεία τραπεζών | tovima.gr

Επί τάπητος τίθενται τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης προκειμένου να «ακτινογραφηθε ί» η οικονομική τους κατάσταση και να «διαγνωστεί» η μελλοντική δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η κυβέρνηση προχωρεί στη διενέργεια αναλογιστικών μελετών που θα ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2011, ενώ ξεκαθαρίζει ότι «σταδιακά από το 2015 και εντεύθεν» θα περικοπούν τα υψηλά ποσοστά των επικουρικών συντάξεων στα «προβληματικά Ταμεία».

Μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών στα επικουρικά ταμεία και πιθανότατα εντός του 2012 θα σχεδιαστούν οι αλλαγές που είναι απαραίτητες στις παροχές των Ταμείων έτσι ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη χορήγηση των συντάξεων, βασιζόμενες σε ίδιες οικονομικές δυνάμεις, δηλαδή χωρίς την επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα επικουρικά ταμεία των τραπεζών, τα οποία ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου η κυβέρνηση δεν πρόκειται να «αγγίξει», εκτός και αν υπάρξει σχετική συμφωνία με την ΟΤΟΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk