Με πέντε ομάδες εργασίας οι οποίες στόχο έχουν τη βελτίωση του ελεγκτικού μηχανισμού και την είσπραξη εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να πετύχει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος χωρίς να απαιτηθούν νέα φορολογικά μέτρα. Για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου προβλέπεται η δημιουργία νέας κατά περίπτωση ad hoc δομής που θα περιλαμβάνει τις εξής ομάδες εργασίας:
1. Εφαρμογή φορολογικής μεταρρύθμισης. Η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας στόχο έχει να εφαρμόσει με επιτυχία τις νέες διατάξεις που ισχύουν με την ψήφιση του μεγάλου φορολογικού νομοσχεδίου. 2. Είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο εκείνους που έχουν «γυρίσει την πλάτη» στο Δημόσιο, χρωστούν εκατομμύρια ευρώ και διατηρούν στην κατοχή τους τεράστια περιουσία.
3.Φορολογούμενοι με τα μεγαλύτερα εισοδήματα. Οι συγκεκριμένοι πολίτες αν και δεν θεωρούνται εκ των προτέρων φοροφυγάδες, ωστόσο θα ελεγχθούν και θα αποδειχθεί αν μετά τον έλεγχο φοροδιαφεύγουν ή όχι.
4.Ιδιοκτήτες μεγάλης περιουσίας (κινητής,ακίνητης και υψηλών εισοδημάτων). Η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας καλείται να διαπιστώσει αν οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων έχουν αποκτήσει την περιουσία τους καταβάλλοντας τους φόρους που τους αναλογούν.
5. Απόδοση παρακρατούμενων φόρων και φορολογική συμμόρφωση. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση όπου μεγάλες επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τους φόρους που παρακρατούν και αγνοούν τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται. 6.Αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανικού. Προβλέπεται η πλήρης αξιοποίηση του συστήματος ΤΑΧΙS για την πάταξη της φοροδιαφυγής σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Κατασχέσεις στους οφειλέτες του Δημοσίου
Αλλάζει η δομή είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το ΣΔΟΕ αναμένεται να συμμετάσχει στην προσπάθεια που γίνεται για την είσπραξη των χρεών, τα οποία ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «για να πετύχουμε τους στόχους της τρόικας να αυξηθούν ως το τέλος του έτους τα έσοδα, χρειάζεται άλλη δομή για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών και να λάβει μέρος στην όλη προσπάθεια εκτός των άλλων υπηρεσιών και το ΣΔΟΕ». Μία σκέψη είναι να ιδρυθούν δύο κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αποκλειστική αρμοδιότητα την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών. Αυτό, διότι τα δικαστικά τμήματα στις ΔΟΥ δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό ούτε την πρακτική εμπειρία για να πιέσουν τους οφειλέτες του Δημοσίου. Βέβαια σε αυτό θα συμβάλλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ΤΑΧΙS η οποία πραγματοποιεί στοχευμένες διασταυρώσεις περιουσιολογίου ακινήτων και καταστημάτων που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές και ανήκουν σε φορολογούμενους οι οποίοι έχουν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη. Πριν από περίπου έναν μήνα είχε ολοκληρωθεί η διασταύρωση για οφειλέτες που διαθέτουν τεράστια ακίνητη περιουσία σε Μύκονο και Σαντορίνη. Και την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη δεύτερη παρτίδα διασταυρώσεων που αφορούσαν αυτή τη φορά οφειλέτες με καταστήματα στο Σύνταγμα, στο Κολωνάκι, στο Μοναστηράκι, στην Ομόνοια κτλ.
Συνολικά προέκυψαν από τη συγκεκριμένη διασταύρωση 279 οφειλέτες με συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο 2,7 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή διαθέτουν 1.641 καταστήματα αντικειμενικής αξίας 175 εκατ. ευρώ. Μάλιστα οι ίδιοι έχουν στο όνομά τους και άλλες κατηγορίες ακινήτων όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία κτλ., συνολικής αντικειμενικής αξίας 350 εκατ. ευρώ. Οι οφειλέτες αυτοί έχουν τη δυνατότητα να πάνε ως τις 30 Αυγούστου και να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Οσοι δεν το πράξουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη διαδικασία των κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
Αξίζει να τονιστεί ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί αρκετές κατασχέσεις ακινήτων για εκείνους οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών και διαθέτουν ακίνητη περιουσία στη Μύκονο και στη Σαντορίνη.