ΒΑΓΔΑΤΗ Το δεξί χέρι του Σαντάμ Χουσεΐν , ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρέκ Αζίζ, λύνει τη σιωπή του για πρώτη φορά μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ το 2003 και δηλώνει μετανιωμένος που δεν πέθανε ως μάρτυρας, παρ΄ ότι χριστιανός το θρήσκευμα.
Σε αποκλειστική συνέντευξη την οποία παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» από φυλακή της Βαγδάτης όπου εκτίει ποινή 15ετούς κάθειρξης, ο 74χρονος σήμερα Αζίζ αρνείται να πει κακό λόγο για τον Σαντάμ. Λέει όμως ότι «η σοφία είναι μέρος της ελευθερίας» και επιφυλάσσεται για το μέλλον, όταν, όπως ελπίζει, αποφυλακιστεί: «Οταν γίνω κι εγώ ελεύθερος και γράψω την αλήθεια, θα μπορούσα να μιλήσω κατά του καλύτερού μου φίλου».
Αυτό όμως για το οποίο έχει μετανιώσει είναι που παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις τον Απρίλιο του 2003. «Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω, θα ήθελα κι εγώ να γίνω μάρτυρας. Αλλά η Βαγδάτη είχε καταληφθεί και έπρεπε να προστατεύσω την οικογένειά μου. Αντάλλαξα την ελευθερία μου με την ασφαλή μετάβαση των δικών μου στην Ιορδανία», ομολογεί.
Σχολιάζει επίσης την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να αποχωρήσουν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Ιράκ. «Αφήνει τη χώρα στους λύκους» λέει. Και εξηγεί: «Οταν κάνεις ένα λάθος πρέπει να το διορθώνεις, όχι να οδηγείς μια χώρα στον θάνατο. Η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ. Για 30 χρόνια ο Σαντάμ έχτιζε το Ιράκ, αλλά τώρα υπάρχουν περισσότεροι άρρωστοι και πεινασμένοι. Δεν υπάρχουν υπηρεσίες και ο κόσμος σκοτώνεται καθημερινά ανά δεκάδες αν όχι ανά εκατοντάδες. Είμαστε όλοι θύματα της Αμερικής και της Βρετανίας. Αυτοί δολοφόνησαν τη χώρα μας για χάρη του Ισραήλ».
Ο κ. Αζίζ υποστηρίζει ότι ο ίδιος δεν διέπραξε ποτέ έγκλημα σε βάρος πολίτη, στρατιώτη ή κληρικού και ότι προσπάθησε μάλιστα να πείσει τον Σαντάμ να μην εισβάλει στο Κουβέιτ το 1991. «Ολες οι αποφάσεις λαμβάνονταν από τον πρόεδρο Σαντάμ και όντας υπουργός Εξωτερικών της χώρας την εποχή εκείνη, είχα ηθική ευθύνη να στηρίζω τις αποφάσεις του.
Τον είχα προειδοποιήσει ότι θα οδηγούμασταν σε πόλεμο με τις ΗΠΑ, που δεν μας συνέφερε. Αλλά ήταν αμετάπειστος» δηλώνει. Παραδέχεται, τέλος, ότι ήταν πολύ άσχημες οι συνθήκες που επικρατούσαν στις φυλακές επί Σαντάμ.