Η τρόικα έφυγε, η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει δύσκολες αποφάσεις για να εξασφαλίσει τη δόση του Δεκεμβρίου. Παρά τα εύσημα που απέδωσε στην κυβέρνηση εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα λάβει τη δεύτερη δόση του δανείου, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν επιμένει ότι υπάρχουν τρία σημεία που απειλούν την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος.

Πρώτον, οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων. Τα στελέχη της τρόικας φοβούνται έκρηξη δαπανών στο β΄ εξάμηνο, κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία όπως ο ΟΑΕΕ.

Δεύτερον, το ΔΝΤ στέκεται στη φορολόγηση των πλουσίων που φοροδιαφεύγουν. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο δανός ελεγκτής «δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια μόνο οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί που έχασαν μέρος του εισοδήματός τους».

Τρίτον, ο κ. Τόμσεν επανέλαβε την αναγκαιότητα της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. «Εχετε μπροστά σας δύσκολες μεταρρυθμίσεις το φθινόπωρο» είπε και εκτιμά ότι η σημαντικότερη είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», τα έσοδα του προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου εξακολουθούν να καταγράφουν υστέρηση, παρά την αύξηση του ΦΠΑ και την ενεργοποίηση των νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Τα προσωρινά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου δείχνουν ότι τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 4%, έναντι αύξησης 7,2% το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο ετήσιος στόχος του μνημονίου αναφέρεται σε αύξηση εσόδων κατά 13,7%, ήτοι η υστέρηση που καταγράφεται στις εισπράξεις αρχίζει και λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Από την κυβέρνηση επισημαίνεται ότι η πορεία των εσόδων μέσα στο έτος δεν έχει γραμμικό χαρακτήρα και ότι ο Ιούλιος ήταν ένας δύσκολος μήνας λόγω των απεργιών των τελωνειακών και των ιδιοκτητών φορτηγών.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών συνιστούν «ψυχραιμία» και σημειώνουν πως στο διάστημα Σεπτεμβρίου- Νοεμβρίου αναμένουν εισροές ύψους 2 δισ. ευρώ που θα καλύψουν τη συγκεκριμένη διαφορά. Η κυβέρνηση στην προσπάθεια για την τόνωση των εσόδων επιβάλλει πρόστιμα σε φοροφυγάδες μέσω του ΣΔΟΕ και προχωρεί καθημερινά σε κατασχέσεις ακινήτων. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε «μαύρη λίστα» 48 επιχειρήσεων για φορολογικές παραβάσεις και οι κατασχέσεις οκτώ ακινήτων μεγαλοφειλετών του Δημοσίου που διαθέτουν σπίτια σε Μύκονο και Σαντορίνη.