Με αρνητική προδιάθεση περίμενε τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ το Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος από νωρίς, εν όσω τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κέρδιζαν έδαφος, ανανεώνοντας τα υψηλά τριών μηνών. Τελικά οι εξελίξεις με τα αποθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την αρνητική διάθεση της εγχώριας αγοράς, η οποία δέχθηκε και τις εντονότερες πιέσεις σε σχέση με τις ευρωπαϊκές που πέρασαν επίσης σε αρνητική τροχιά ύστερα από τις σχετικές ανακοινώσεις. Οι δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις είχαν μεγαλύτερη επίδραση στην εγχώρια αγορά σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, με αποτέλεσμα οι απώλειες του γενικού δείκτη να διαμορφωθούν περίπου στο διπλάσιο έναντι των κυριότερων ευρωπαϊκών δεικτών.

Στην αρνητική τάση της αγοράς ήλθε να προστεθεί και ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος που διαμορφώθηκε στα 89 εκατ.

ευρώ και κατέστησε πιο ευάλωτη την αγορά στις όποιες μεταβολές λόγω της ρηχότητας των συναλλαγών.

Αναλυτικά, ο γενικός δείκτης ύστερα από μια αδύναμη ανοδική απόπειρα πέρασε σε αρνητικό έδαφος μετά το πρώτο ημίωρο, όπου και παρέμεινε ως τη λήξη της συνεδρίασης. Ωστόσο είχε διατηρήσει τις δυνάμεις του υψηλότερα των 1.730 μονάδων ως αργά το μεσημέρι, όπου υποχώρησε ραγδαία μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Αφού πιέστηκε στο χαμηλό των 1.711,79 μονάδων και αντέδρασε περίπου τέσσερις φορές από την ίδια περιοχή χωρίς αποτέλεσμα, έκλεισε τελικά κοντά στο χαμηλό και συγκεκριμένα στις 1.713,05

μονάδες, με απώλειες 1,85%.

Ωστόσο παρά την ισχυρή διόρθωση των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, όπου κατέγραψε συνολικές απώλειες 3,63%, ο γενικός δείκτης διατήρησε μέρος των υψηλών κερδών που σημείωσε στις αρχές της εβδομάδας και την ολοκλήρωσε κατά 1,84% υψηλότερα.

Ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος εμφανίζει τη μεγαλύτερη απόδοση από τις αρχές Ιουλίου και προσφέρεται για κατοχύρωση κερδών, ήταν αυτός που δέχθηκε τις εντονότερες πιέσεις μόλις επιδεινώθηκε το επενδυτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές το απόγευμα. Ο κλαδικός δείκτης τερμάτισε στο χαμηλό της ημέρας διευρύνοντας τις προχθεσινές του απώλειες, καθώς υποχώρησε σε ποσοστό 3,09%, ανεβάζοντας τις συνολικές του απώλειες στο διήμερο στο 5,43%.

Επίσης στο χαμηλό της ημέρας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και ο δείκτης FΤSΕ20 ο οποίος υποχώρησε σε ποσοστό 2,25%. Σε αρνητικό έδαφος διένυσαν το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και οι δείκτες FΤSΕ40 και FΤSΕ80, οι οποίοι έκλεισαν με απώλειες 0,91% και 1,55% αντίστοιχα.

Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθήκε με 51 ανοδικές μετοχές, 101 καθοδικές και 122 αμετάβλητες, εκ των οποίων οι 79 δεν έκαναν καμία συναλλαγή. Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Η ραγδαία διολίσθηση της μετοχής συνέβαλε στην επιδείνωση της ψυχολογίας της αγοράς, εντείνοντας τις ρευστοποιήσεις στον κλάδο. Η μετοχή σχημάτισε διπλό πυθμένα στην περιοχή των 11,35 ευρώ όπου και έκλεισε με εκτεταμένες απώλειες 3,57%.

* ΔΕΗ: Στην έναρξη της συνεδρίασης η μετοχή επιχείρησε να αντιδράσει στις ισχυρές πιέσεις που είχε δεχθεί την Πέμπτη (6,27%), χωρίς όμως αποτέλεσμα. Κατόρθωσε ωστόσο να εξομαλύνει τις πιέσεις, καθώς οι απώλειές της στη διάρκεια της συνεδρίασης δεν ξεπέρασαν τη μία ποσοστιαία μονάδα και τελικά έκλεισε κατά 0,62% χαμηλότερα, στα 12,92 ευρώ.

* Τιτάν: Κοντά στο υψηλό της ημέρας στα 17 ευρώ έκλεισε η μετοχή, αντιδρώντας από το χαμηλό των 16,72 ευρώ.