Ανάσα στον τουρισμό από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι μειωμένες τιμές αλλά και οι πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους (LCC) έδωσαν θετικό πρόσημο στον εισερχόμενο τουρισμό τον Ιούλιο στη χώρα. Αρνητικό παραμένει ωστόσο το πρόσημο για το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2010, καθώς στο σύνολο της επικράτειας παρατηρείται μείωση αφίξεων 1,3% (5.900.068 το 2010 έναντι 5.977.871 το 2009) εξαιτίας της πτωτικής πορείας το τρίμηνο Απριλίου- Μαΐου- Ιουνίου. Με άνοδο 2,74% στις διεθνείς αφίξεις έκλεισε ο Ιούλιος στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την ΥΠΑ.

Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι μειωμένες τιμές αλλά και οι πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους (LCC) έδωσαν θετικό πρόσημο στον εισερχόμενο τουρισμό τον Ιούλιο στη χώρα. Αρνητικό παραμένει ωστόσο το πρόσημο για το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2010, καθώς στο σύνολο της επικράτειας παρατηρείται μείωση αφίξεων 1,3% (5.900.068 το 2010 έναντι 5.977.871 το 2009) εξαιτίας της πτωτικής πορείας το τρίμηνο Απριλίου- Μαΐου- Ιουνίου.

Με άνοδο 2,74% στις διεθνείς αφίξεις έκλεισε ο Ιούλιος στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την ΥΠΑ.

Τα ποσοστά αφίξεων ποικίλλουν ανά περιοχή: τον περασμένο μήνα τη μεγαλύτερη άνοδο σε αφίξεις παρουσιάζει η Σαντορίνη (12,34%), ενώ ακολουθούν η Ρόδος (11,81%), η Κως (11,41%) και η Κεφαλλονιά (6,33%). Αύξηση 5,96% καταγράφεται στην Κέρκυρα, ωστόσο για το επτάμηνο ο προορισμός εμφανίζει μείωση 1,35% έχοντας επηρεαστεί από τα αρνητικά μεγέθη του Απριλίου (-7,89%), του Μαΐου (-4,51%) και του Ιουνίου (-8%). Πτωτικά παραμένουν ωστόσο τα μεγέθη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (-5% και2,54% αντίστοιχα), ενώ μείωση παρουσιάζουν επίσης η Σάμος (-4,6%) και η Ζάκυνθος (-1,68%). Μεγαλύτερες είναι οι διακυμάνσεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου με την Κω, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη και την Κεφαλλονιά να παρουσιάζουν άνοδο (10,46%, 7,61%, 3,29% και 2,31% αντίστοιχα), ωστόσο μείωση εμφανίζουν η Αθήνα (-5,18%), η Σάμος (4,67%), η Θεσσαλονίκη (-4,34%), η Ζάκυνθος (-4,23%), η Σκιάθος (1,94%), το Ηράκλειο (-1,93%), το Ακτιο (-1,61%), τα Χανιά (-1,55%) και η Κέρκυρα (-1,35%), Στη συμβολή των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, στη διείσδυση του προορισμού σε ξένες αγορές αλλά και στην ποιότητα των υπηρεσιών σε συνάρτηση με τις προσιτές τιμές αποδίδει την ανοδική πορεία της Κω την εφετινή περίοδο (10,46% το επτάμηνο ΙανουαρίουΙουλίου 2010) ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Τουρισμού Κω κ. Ηλ. Σιφάκης. Ο ίδιος υπογραμμίζει τη μεγάλη ενίσχυση της τουριστικής κίνησης από τη σκανδιναβική αγορά (40% αύξηση από τη Σουηδία), τη Γερμανία και το Ισραήλ. Επισημαίνει μάλιστα ότι εκτελούνται πτήσεις low cost από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, οι οποίες έχουν επηρεάσει θετικά τις αφίξεις, ενώ προσθέτει ότι η προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους είναι «μια επένδυση που θα αποδώσει εφέτος» αλλά και στο μέλλον. Παράλληλα σημειώνει τη σημασία των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τουριστική κίνηση τα τελευταία χρόνια, αλλά και τη βελτίωση των υπηρεσιών σε σχέση με τις τιμές στην Κω. Προσθέτει μάλιστα μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου) οι οποίες ενισχύουν την προβολή του νησιού ως τουριστικού προορισμού.

Μείωση 1,68% παρουσιάζουν οι αφίξεις του Ιουλίου στη Ζάκυνθο, με την πτώση στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2010 να φθάνει το 4,23%. Ωστόσο οι απώλειες στις αφίξεις για τον περασμένο μήνα εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 15%, όπως σημειώνει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου κυρία Χριστίνα Τετράδη , η οποία επισημαίνει τη μεγαλύτερη μείωση στη διάρκεια παραμονής αλλά και τις μειωμένες τιμές στα συμβόλαια των tour operators. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου Ζακύνθου που παραθέτει η κυρία Τετράδη μειωμένη είναι και η κίνηση του εσωτερικού τουρισμού, καθώς η πτώση στα πλοία φθάνει το 10%, ενώ τονίζει ότι το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς πολλοί είναι οι επιβάτες που διατηρούν σπίτια στο νησί. Απώλειες της τάξης του 19% καταγράφει η γερμανική αγορά, ενώ ενισχυμένες κατά 3% είναι οι αφίξεις από τη Μεγάλη Βρετανία, λόγω των πτήσεων χαμηλού κόστους που εκτελεί η easyJet, μια και από την πλευρά των tour operators η ίδια αγορά εμφανίζει πτώση. Πολλές είναι επίσης οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που πραγματοποιούνται ακόμη και σε επίπεδο tour operators στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Υπολογίζεται ότι «το 20% των κρατήσεων κλείνεται μέσα στην ίδια εβδομάδα» σημειώνει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου και προσθέτει ότι οι απώλειες στα έσοδα θα φθάσουν το 30%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk