ΧΑΓΗ Παραδέχθηκε ότι έλαβε δώρο από τον πρώην δικτάτορα της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ ένα σακουλάκι με μικρά, ακατέργαστα διαμάντια το διάσημο μοντέλο Ναόμι Κάμπελ , αλλά είπε ότι «δεν κατάλαβε» από την πρώτη στιγμή ότι ήταν διαμάντια. «Μου έδωσε ένα πουγκί που το άνοιξα την άλλη ημέρα. Είδα μόνο μερικά πετράδια. Ηταν πολύ μικρά και φαίνονταν βρώμικα» κατέθεσε χθες η κυρία Κάμπελ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη. Πήγε εκεί ως μάρτυρας στη δίκη του 62χρονου Τέιλορ, ο οποίος δικάζεται για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια του δεκαετούς εμφυλίου στη Σιέρα Λεόνε. Το τοπ μόντελ ισχυρίστηκε μάλιστα ότι δεν γνώριζε από ποιον προέρχονταν τα διαμάντια.

Η εμπλοκή της στην υπόθεση προέκυψε ύστερα από σχετικές δηλώσεις που έκαναν η πρώην ατζέντισσά της Κάρολ Γουάιτ και η ηθοποιός Μία Φάροου. Οι δύο γυναίκες αποκάλυψαν ότι το 1997 ο Τέιλορ προσέφερε στην Κάμπελ το «δωράκι» του ύστερα από ένα δείπνο στη Νότια Αφρική με οικοδεσπότη τον τότε πρόεδρο της χώρας Νέλσον Μαντέλα . Το ότι ο Τέιλορ «μοίραζε διαμάντια» είναι πολύ κρίσιμο στοιχείο για τη δίκη, διότι συνδέει τον αιμοσταγή πρώην δικτάτορα με το λαθρεμπόριο διαμαντιών και τη χρηματοδότηση των διαβόητων ανταρτών του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου της Σιέρα Λεόνε (RUF), οι οποίοι ακρωτηρίαζαν πολίτες, βίαζαν γυναίκες και τρομοκρατούσαν κατά τη «μαύρη» περίοδο 1991-2001.

«Κοιμόμουν και κάποιος μου χτύπησε την πόρτα και ξύπνησα. Ηταν δύο άνδρες που μου έδωσαν ένα πουγκί και είπαν: “Ενα δώρο για εσένα”» δήλωσε η κυρία Κάμπελ, αφού διαμαρτυρήθηκε για τη «τρομερή αναστάτωση» που της προκάλεσε η κλήτευσή της στο Δικαστήριο. «Επέστρεψα στο κρεβάτι μου. Κοίταξα τι περιείχε το πουγκί την επόμενη ημέρα. Είδα μερικά πετράδια, ήταν πολύ μικρά, έμοιαζαν με βρώμικες πέτρες. Εγώ έχω συνηθίσει να βλέπω τα διαμάντια σε κουτί… Αν δεν μου έλεγε κάποιος ότι ήταν διαμάντια, δεν θα το είχα καταλάβει» είπε.

Τόνισε μάλιστα ότι δεν τα κράτησε, αλλά τα έδωσε στον διευθυντή του Ταμείου Αρωγής Παιδιών (Children΄s Fund) του τότε προέδρου Μαντέλα, ζητώντας του «να κάνει κάτι καλό με αυτά».

Ο Τέιλορ βαρύνεται με συνολικά 11 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων δολοφονίες, βιασμοί, ακρωτηριασμοί, λεηλασίες και στρατολόγηση ανηλίκων στους πολέμους της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι. Κατηγορείται επίσης ότι καταχράστηκε εκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος ο πρώην πολέμαρχος που έγινε πραξικοπηματίας έχει χαρακτηρίσει το κατηγορητήριο «ανοησίες» και κάνει λόγο για «πολιτική δίωξη».