Ο πρώην επικεφαλής του Ταμείου Παιδιών Νέλσον Μαντέλα, Τζέρεμι Ράντκλιφ, παραδέχθηκε ότι έλαβε το σακουλάκι με τα διαμάντια που του έδωσε το μοντέλο Ναόμι Κάμπελ.

Το μοντέλο κατέθεσε την Πέμπτη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ότι το 1997 έλαβε ένα σακουλάκι με διαμάντια από δύο αγνώστους.

Είπε ότι παρέδωσε το σακουλάκι στον πρώην επικεφαλής του Ταμείου Παιδιών Νέλσον Μαντέλα, Τζέρεμι Ράντκλιφ. Μετά την κατάθεσή της, η φιλανθρωπική οργάνωση αρνήθηκε ότι έχει στην κατοχή της τα διαμάντια.

Λίγο αργότερα, ο Τζέρεμι Ράντκλιφ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι παρέδωσε την Πέμπτη τα διαμάντια στις Αρχές.

«Τρία μικρά, άκοπα διαμάντια μου δόθηκαν από τη Ναόμι Κάμπελ στο Μπλε Τρένο στις 26 Σεπτεμβρίου 1997» ανέφερε η ανακοίνωση που εστάλη στο BBC.

Αστυνομικός αξιωματικός επιβεβαίωσε ότι έλαβε τα διαμάντια την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την κατάθεσή της, το 1997 και ενώ βρισκόταν στη Νότια Αφρική, η Ναόμι Κάμπελ έλαβε ως δώρο ένα σακουλάκι με μερικά μικρά διαμάντια.

«Είδα μερικά πετράδια, ήταν πολύ μικρά και φαίνονταν βρώμικα», δήλωσε η Κάμπελ στο δικαστήριο, αλλά πρόσθεσε ότι δεν ήξερε από πού προέρχονταν τα διαμάντια.

Το Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε (TSSL) είχε ανακοινώσει την 1η Ιουλίου ότι η Κάμπελ κλήθηκε να δώσει ορισμένες διευκρινίσεις για τις δηλώσεις που έκαναν η πρώην ατζέντισσά της, Κάρολ Γουάιτ και η ηθοποιός Μία Φάροου. Οι δύο γυναίκες υποστηρίζουν ότι το 1997 ο Τσαρλς Τέιλορ προσέφερε στην Κάμπελ ένα διαμάντι ύστερα από ένα δείπνο που δόθηκε στη Νότια Αφρική από τον τότε πρόεδρο της χώρας, Νέλσον Μαντέλα.

Με την κατάθεση της Κάμπελ, η εισαγγελική αρχή επιδιώκει να στηρίξει την κατηγορία ότι ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ πουλούσε διαμάντια και αγόραζε όπλα, τα οποία έδινε στους αντάρτες του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου της Σιέρα Λεόνε (RUF), οι οποίοι ακρωτηριάζαν πολίτες τη «μαύρη» περίοδο του 1991-2001.

Ο Τέιλορ έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς ως «ανοησίες».