Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον με τον πρόεδρο του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.

«Οι δεσμοί μας είναι άρρηκτοι» υποστήριξε ο Ντ.Κάμερον, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την ένταση που δημιούργησαν δηλώσεις του ότι το Πακιστάν «εξάγει» τρομοκρατία.

«Είναι μια φιλία που δεν θα σταματήσει ποτέ, ό,τι κι αν συμβεί» δήλωσε ο Ζαρντάρι σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Κάμερον.

«Οι θύελλες έρχονται και φεύγουν, το Πακιστάν και η Βρετανία θα παραμείνουν πλάι-πλάι και θα αντιμετωπίσουν όλες τις δυσκολίες με αξιοπρέπεια» προσέθεσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Πακιστανός πρόεδρος συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους να «ενισχύσουν» τη συνεργασία τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Μεταξύ των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουν η Βρετανία και το Πακιστάν βρίσκονται ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και η βία των εξτρεμιστών.

» Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός είναι προβλήματα παγκόσμιας κλίμακας και πρέπει να καταπολεμηθούν ενισχύοντας την συνεργασία σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο» διευκρινίζεται σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στην περιοχή Τσέκερς, στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Οι Ντ. Κάμερον και Ασίφ Αλί Ζαρντάρι έδωσαν έμφαση στη «στενή συνεργασία» των δυνάμεων της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο χωρών και σημείωσαν ότι αυτή η συνεργασία «πρέπει να ενισχυθεί και θα ενισχυθεί».

Για το λόγο αυτό, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι θα μεταβεί το φθινόπωρο στο Πακιστάν.

Ο ίδιος ο Κάμερον αποδέχθηκε πρόταση του Ζαρντάρι να μεταβεί σύντομα στο Πακιστάν, προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία δεν υπάρχουν περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τις επισκέψεις αυτές.

Η επίσκεψη του Ζαρντάρι στη Βρετανία, που άρχισε την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί το Σαββατοκύριακο, δεν ματαιώθηκε παρά τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο Βρετανός πρωθυπουργός στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ινδία, με τις οποίες κατηγορούσε το Πακιστάν ότι εξάγει τρομοκρατία.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στις «μακροχρόνιες σχέσεις (μεταξύ Λονδίνου και Ισλαμαμπάντ), οι οποίες στηρίζονται σε κοινά συμφέροντα και σε έναν αμοιβαίο σεβασμό» και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τους στρατηγικούς δεσμούς και τη συνεργασία τους.