Διασφαλίστηκε χθες και η δεύτερη δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, διά στόματος της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), η οποία υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης υλοποιείται δυναμικά, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα πάρουμε και την τρίτη δόση, θα πάρουμε όλες τις δόσεις και θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα» . Ωστόσο ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν επεσήμανε ότι «το πρόγραμμα ξεκίνησε πολύ ικανοποιητικά, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι τόσο σήμερα όσο και αύριο» και ανέφερε τρεις εστίες ανησυχίας:

Στον έλεγχο των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης και ειδικότερα στον περιορισμό των δαπανών των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.

Στην προώθηση της φορολόγησης των πλουσίων που φοροδιαφεύγουν, διότι «δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια μόνο οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί που έχασαν μέρος του εισοδήματός τους» όπως είπε χαρακτηριστικά. Στην αναγκαιότητα της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. «Εχετε μπροστά σας δύσκολες μεταρρυθμίσεις το φθινόπωρο» κατέληξε. Ειδικά με την τελευταία αυτή αναφορά-προτροπή του κ. Τόμσεν συμφώνησε άμεσα ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προανήγγειλε σαρωτικές θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές (για την ελληνική πραγματικότητα), από το φθινόπωρο ως το τέλος τρέχοντος έτους. Μεταξύ των αλλαγών αυτών το μείζον ενδιαφέρον αφορά τη νέα δομή και τη νέα οργάνωση του φορολογικού συστήματος προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, η προώθηση της απελευθέρωσης των υπηρεσιών αλλά και των αγορών και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Παράλληλα ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τις πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Τον ίδιο μήνα θα ξεκινήσει και η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο το πλήρες σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Στις διαρθρωτικές αλλαγές περιλαμβάνονται και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι αποκρατικοποιήσεις, θέματα για τα οποία δεν υπάρχουν ακόμα τελικές αποφάσεις.

Το χθεσινό ανακοινωθέν της τρόικας μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης ξεκίνησε και υλοποιείται δυναμικά και όλα τα ποσοτικά κριτήρια απόδοσης κατά τον μήνα Ιούνιο 2010 έχουν ικανοποιηθεί, καθοδηγούμενα από την αποτελεσματική εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος, ενώ σημαντικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε προηγμένο στάδιο» . «Εντούτοις», προστίθεται, «παραμένουν σημαντικές δυσκολίες και κίνδυνοι, όπως το γεγονός ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν, ενώ ως σημαντική δυσκολία χαρακτηρίζεται η περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης περιλαμβανομένης της φοροδιαφυγής σε υψηλά κλιμάκια εισοδήματος και περιουσίας» .

Ούτως ή άλλως η εκταμίευση της β΄ δόσης του δανείου θα γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ η επόμενη επίσημη επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Τα εύσημα που εισέπραξε η ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμά της από την τρόικα, παρά τις παραδοχές για κινδύνους και εστίες ανησυχιών, στηρίζονται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής κινείται μέσα στους στόχους και ότι η μείωση του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού άνω του 40% του στόχου κατά το α΄ εξάμηνο του 2010 είναι κυρίαρχο στοιχείο της προόδου ως σήμερα. Για το β΄ εξάμηνο προβλέπεται ότι οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού θα περιοριστούν περισσότερο από τον αρχικό στόχο αλλά πιθανόν να υπάρξουν αρνητικές αποκλίσεις στα έσοδα. Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού «κινούνται κοντά στις προβλέψεις με απόκλιση μόνον κατά 350 εκατ. ευρώ» σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Αν και υπάρχει πρόβλημα με την πορεία των εσόδων, επισημαίνεται ότι οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού κινούνται πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις, αφού παρουσιάζουν θετική απόκλιση υψηλότερη από 4 δισ. ευρώ. Οι αρχικές προβλέψεις ανέφεραν ότι οι δαπάνες θα φθάσουν τα 34,2 δισ. ευρώ και περιορίστηκαν στα 30,1 δισ. ευρώ. Για το β΄ εξάμηνο η θετική πορεία προς την κατεύθυνση του περιορισμού των δαπανών αναμένεται να συνεχιστεί, αφού αναμένεται η πλήρης απόδοση των μέτρων περαιτέρω περικοπής τους άνω των 4 δισ. ευρώ.

Οι επικείμενες αλλαγές
Εχοντας διασφαλίσει και τη δεύτερη δόση του δανείου η κυβέρνηση στρέφει τώρα το ενδιαφέρον της στην επίτευξη 10 διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες είναι οι εξής:

Η προώθηση σχεδίου νόμου για την πλήρη αναδιοργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών, η ενίσχυση ελέγχων σε άτομα με μεγάλο πλούτο και υψηλά εισοδήματα, η συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους φορολογουμένους.

Η κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού με βάση νέο δημοσιονομικό σχέδιο νόμου με ανώτατα όρια στις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης.

Η εφαρμογή σχεδίου για την περιστολή της σπατάλης στα νοσοκομεία και η έγκαιρη και διαφανής αποπληρωμή των προμηθειών και χρεών τους.

Η εφαρμογή του Καλλικράτη, η λειτουργία της νέας ενιαίας αρχής πληρωμής μισθοδοσίας στο Δημόσιο και η καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου.

Η προώθηση της απελευθέρωσης των υπηρεσιών, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η προετοιμασία νομοθετικής ρύθμισης για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Η προώθηση επιχειρησιακού σχεδίου για τη βιωσιμότητα και αναδιοργάνωση του ΟΣΕ και οι συγχωνεύσεις φορέων.

Η εξειδίκευση του πλαισίου αποκρατικοποιήσεων με πρόβλεψη για είσπραξη ενός δισ. ευρώ ως το 2013. Η επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων κατά 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες «για περισσότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία», η προώθηση σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ, η ενίσχυση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα και η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η επιτάχυνση των μεγάλων έργων, η δραστική μείωση του αριθμού αδειών και διατυπώσεων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, η άρση εμποδίων για την ανταγωνιστική λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων κ.λπ.

Η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τον ανταγωνισμό και η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.