Από την πρώτη σελίδα του χθεσινού «Βήματος» πληροφορούμαστε ότι εκατομμύρια μικροσκοπικά ζωύφια (ακάρεα σκόνης), αθέατα με γυμνό μάτι, ζουν και βασιλεύουν στο στρώμα του κρεβατιού μας, αλλά και στους πάγκους και στα σκεύη της κουζίνας μας. Τρομακτικό σε όψη το πλάσμα (Τribolium Castaneum) που εικονογραφούσε την είδηση και… μια κουβέντα το «μην τρομάζετε» που συνόδευε την τραβηγμένη με ειδικό μικροσκόπιο φωτογραφία. Ακριβώς από κάτω, μία ακόμη είδηση: «Πανσέληνος με κλειστά τα μνημεία στην Αττική» αυτόν τον Αύγουστο, αφού οι αρχαιοφύλακες αρνούνται να εργαστούν χωρίς αμοιβή, όπως κατ΄ ουσίαν τούς ζητείται από το «στεγνό» υπουργείο Πολιτισμού.
Φαινομενικά οι δύο ειδήσεις δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα όμως αποτελούν δύο σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητάς μας. Τα μεν ζωύφια, διότι αν βαρεθούμε ή αμελήσουμε να αερίσουμε, να ξεσκονίσουμε και να πλύνουμε τακτικά στρώματα, σεντόνια και οικοσυσκευές, μπορούν να μας προξενήσουν αλλεργίες, ακόμη και λοιμώξεις. Από την άλλη, τα προβλήματα που τακτικά ανακύπτουν με τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων στην Αθήνα (κυρίως) και αλλού επιφέρουν τραυματικό πλήγμα στον τουρισμό (και άρα στην ταλαίπωρη οικονομία), καθώς επίσης και στην πολιτιστική (εκ)παίδευση των Ελλήνων. Οπως και να το κάνουμε, αλλιώς εκτιμάς ένα μνημείο και ένα μουσείο από μακριά και αλλιώς «από μέσα»- και σίγουρα πάντως ουδόλως εκτιμάς τη χώρα που θα σε ταλαιπωρήσει για να ΜΗ δεις τελικά αυτό για το οποίο κυρίως σε προσκαλεί (αν δεν σε παρακαλεί) να έρθεις…
Αυτονόητο, όπως θα έλεγε και ο Πρωθυπουργός. Οχι, μάλλον, για τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος δείχνει σαν να υποφέρει από «αλλεργία» απέναντι στα «τριβόλια» Πολιτισμού και Τουρισμού, ή σε ό,τι μπορεί να μην του φαίνεται τόοοοσο σημαντικό και μεγάλο, ώστε να προκαλέσει την έγκαιρη παρέμβασή του. Προφανώς και δεν ευθύνεται ο ίδιος για τα χρέη που κληροδότησαν οι προηγούμενοι διαχειριστές, αλλά τώρα (τι τώρα, εδώ και εννέα μήνες…) είναι αυτός που τρέχει το μαγαζί. Οφειλε να το έχει επαρκώς «αερίσει». Η τακτική «σηκώνω το χαλάκι και κρύβω τη σκόνη από κάτω» δεν φτάνει πια για να κρύψει το πρόβλημα. Τα «ακάρεα» αβγατίζουν και οι «λοιμώξεις» καιροφυλακτούν…