Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς ο χρυσός έχει γίνει η κατ΄ εξοχήν αξία-καταφύγιο για τους ιδιώτες επενδυτές. Οι τιμές του εκτινάχθηκαν τους τελευταίους μήνες και έφθασαν στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο, στα τέλη Ιουνίου, στα 1.261 δολάρια η ουγκιά. Πανικόβλητοι από τη χρηματοπιστωτική κρίση, από τα δεινά της ευρωζώνης και από την οικονομική αβεβαιότητα οι επενδυτές στοιχημάτισαν στον χρυσό για να ξεφύγουν «από την αδυναμία και την αβεβαιότητα των υπόλοιπων επενδυτικών στοιχείων», έγραφε στις 27 Ιουλίου το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού στην τριμηνιαία έκθεσή του.
Εδώ και μερικές εβδομάδες η φρενίτιδα των τιμών έχει υποχωρήσει. Ωστόσο οι έμποροι χρυσού δεν θέλουν να πιστέψουν ότι η έλξη των επενδυτών ήταν παροδική. Οι καιροί βεβαίως έχουν αλλάξει. «Παλαιότερα, αν έλεγε κανείς ότι έχει χρυσό της ναπολεόντειας ή λουδοβίκειας εποχής, τον έπαιρναν για παλαιοπώλη» λέει ο Ζαν-Πιερ Ντιζάν, της CΡor, της μεγαλύτερης εταιρείας διακίνησης χρυσού στη Γαλλία. Εδώ και πολλά χρόνια οι Γάλλοι- γνωστοί για τη μανία τους να κρύβουν κάτω από τα στρώματα περιουσίες-, με πάνω από 3.000
αποθηκευμένους τόνους χρυσού από ιδιώτες, πουλούσαν πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι αγόραζαν.
Σήμερα όμως ισχύει το αντίστροφο: η ζήτηση ξεπερνάει την προσφορά. «Στα μάτια των ανθρώπων, ο χρυσός δεν είναι πλέον απομεινάρι του παρελθόντος» λέει ο Ντιζάν, παραπέμποντας στον Κέινς, σύμφωνα με τον οποίο ο χρυσός θα εξαφανιζόταν σύντομα. Από το 2008 ο όγκος των συναλλαγών ημερησίως έχει εξαπλασιαστεί ή οκταπλασιαστεί και σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, δεκαπλασιάζεται.
Η νέα έλξη που ασκεί ο χρυσός προσελκύει τώρα και τους διαχειριστές περιουσίας. Ορισμένοι άρπαξαν την ευκαιρία για να προσφέρουν προϊόντα, όπως η Cortal Consors, η οποία προτείνει κομμάτια χρυσού μέσω Διαδικτύου εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα κίνητρα είναι πολλά: «Μερικοί θέλουν κάτι χειροπιαστό. Αλλοι πάλι επιθυμούν απλώς να διαφοροποιήσουν τις επενδύσεις τους» εξηγεί ο Μισέλ Ζουβ από το εμπορικό τμήμα της εταιρείας.
Δεν είναι όμως μόνο οι Γάλλοι που «αγαπούν» τον χρυσό σε φυσική μορφή. Μια γερμανική εταιρεία αποφάσισε να στήσει σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας του Αμπου Ντάμπι ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρυσού. Και προγραμματίζει να εγκαταστήσει τέτοια μηχανήματα σύντομα και στη Γερμανία, στην Ιταλία και στη Ρωσία.