Αγνοια κινδύνου
Η ειδοποίηση για βόμβα και η εκκένωση των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος που ακολούθησε δεν εμπόδισαν χθες το πρωί την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη και την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Κατερίνα Μπατζελή να συνεχίσουν τη σύσκεψή τους, η οποία ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα, σε παρακείμενη καφετέρια, σαν δύο πολύ καλές φίλες που είναι.

* * *
Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (σκίτσο) δεν πτοήθηκε και μαζί με τη γραμματέα του και τους συμβούλους επικοινωνίας παρέμεινε εντός του υπουργείου για να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για τη συνέντευξη που θα ακολουθούσε. Ο ταβλάς
Και μια και ο λόγος για το υπουργείο, δεν ξέρουμε αν το παρατηρήσατε, αλλά τα σάντουιτς που προσφέρθηκαν στους εκπροσώπους της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) μεταφέρθηκαν σε έναν… ταβλά χωρίς καν να προστατεύεται το περιεχόμενό του. Γεγονός που δείχνει πόσο πίσω βρισκόμαστε ακόμη σε πολλά πράγματα εκτός των οικονομικών.

Κατάταξη
Την 118η θέση στον κατάλογο του περιοδικού «Τhe Βanker» με τις 1.000

κεφαλαιακά ισχυρότερες τράπεζες στον κόσμο για το 2010 καταλαμβάνει το ΕFG Group, επιτυγχάνοντας άλμα 30 θέσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή κατάταξη. Το κριτήριο κατάταξης είναι το ύψος των βασικών ιδίων κεφαλαίων (Τier 1 Capital).

* * *
Στην ανά χώρα κατάταξη του περιοδικού, η Εurobank ΕFG βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά το ύψος του ενεργητικού και στην τρίτη θέση ως προς το ύψος των βασικών ιδίων κεφαλαίων.

Ελπίζουν ακόμη
Το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων (δηλαδή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου) ήταν απογοητευτικό για τους εμπόρους- βεβαίως δεν περίμεναν τις εκπτώσεις για τους ζώσουν τα φίδια.

* * *
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ο τζίρος έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου μειώθηκε κατά 9,6% και τούτο παρά το γεγονός ότι οι τιμές μειώθηκαν επιπλέον κατά 7%-8%.

* * *
Οι πωλήσεις των καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών οδηγούν την κούρσα της κατάρρευσης του καλοκαιρινού τζίρου με 20%, ακολουθούν τα καταστήματα οικιακού εξοπλισμού με 14% και έπονται τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης με 10%.

* * *
Σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται τα καταστήματα καλλυντικών με μείωση πωλήσεων 8%, παιδικών ειδών με 6% και τα πολυκαταστήματα με 5%. Οι εναπομείνασες ελπίδες συγκεντρώνονται πλέον στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ετσι κι αλλιώς, αυτές πεθαίνουν τελευταίες…

Κόπηκε
Στο «Ερρίκος Ντυνάν» άρχισαν το ξεσκαρτάρισμα των υποψηφιοτήτων για το μάνατζμεντ του νοσοκομείου. Ηδη, όπως πληροφορείται η στήλη, ο κ. Ν. Καλούμενος, ο οποίος είχε υποβάλει ως φυσικό πρόσωπο φάκελο, δεν πληροί τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού (εγγυητικές επιστολές, πιστοληπτική ικανότητα κ.ά.) και, όπως ήταν φυσικό, κόπηκε.

* * *
Αντιθέτως, οι υπόλοιποι τρεις (Ιασώ, Ιατρικό και Εuromedica) φαίνεται να περνούν «εύκολα» στη δεύτερη και δυσκολότερη φάση του διαγωνισμού που είναι η υποβολή business plan.