Στη μνήμη του σπουδαίου ζωγράφου Γιάννη Μόραλη , υποστηρικτή του θεσμού από τα πρώτα του βήματα αλλά και λάτρη του νησιού, είναι αφιερωμένο το 5ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας. Σε καλλιτεχνική διεύθυνση της διακεκριμένης πιανίστριας Ντόρας Μπακοπούλου η αυλαία της διοργάνωσης ανοίγει σήμερα και ως τις 21 Αυγούστου υπόσχεται στους φιλόμουσους, ντόπιους και παραθεριστές, στιγμές μεγάλης αισθητικής απόλαυσης.

Σε ό,τι αφορά την εφετινή δύσκολη- λόγω δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας- χρονιά ιδιαίτερης σημασίας θεωρούνται η συγκρότηση και η λειτουργία του Συλλόγου Φίλων του Διεθνούς Φεστιβάλ Αίγινας, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση της διοργάνωσης. Τρεις χώροι θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις, οι οποίες για μια ακόμη χρονιά έχουν ως κεντρικό άξονα τη μουσική δωματίου ερμηνευμένη από υψηλού επιπέδου μικρά μουσικά σύνολα: η παραλία της Αύρας, μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας- ορόσημο της Αίγινας, σε απόσταση τριών λεπτών με τα πόδια από το κέντρο της πόλης-, η αυλή του Λαογραφικού Μουσείου και το αμφιθέατρο της οικείας Seegy, στην Παχιά Ράχη.

Το φεστιβάλ βασίστηκε σε μια ιδέα της Ντόρας Μπακοπούλου, η οποία, έχοντας επισκεφθεί κατ΄ επανάληψιν το φεστιβάλ μουσικής δωματίου της διάσημης αργεντινής πιανίστριας και φίλης της Μάρτα Αργκεριχ στο Λουγκάνο, θέλησε να οργανώσει κάτι περίπου ανάλογο στο νησί του Αργοσαρωνικού. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2006 και αγκαλιάστηκε αμέσως από ντόπιους και επισκέπτες, εξελισσόμενο έτσι σε αναπόσπαστο κομμάτι του αιγινίτικου πολιτισμού τόσο βάσει των ποιοτικών προτάσεών του όσο και λόγω του χαμηλού εισιτηρίου στο οποίο επιμένει.

Η σημερινή έναρξη γίνεται με την κοινή συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, της Ελλης Πασπαλά και της Σαβίνας Γιαννάτου . Το πρόγραμμά τους με τίτλο «Ο γύρος του κόσμου με τρεις φωνές» περιλαμβάνει τραγούδια από την Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική, την Ασία, αλλά και ελληνικά αγαπημένα ακούσματα, κυρίως από τον χώρο του ρεμπέτικου.

Με αφορμή την εφετινή διπλή επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννηση του Σοπέν και του Σούμαν έχουν προγραμματιστεί συναυλίες με έργα τους αλλά και βραδιές με επιλεγμένες άριες από όπερες, έργα Φορέ και Σούμπερτ, ένα αφιέρωμα στο γαλλικό τραγούδι κ.ά.