Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» του Δήμου Ελευσίνας πραγματοποιείται η έκθεση «Ερυσίχθων, σύγχρονη ανάγνωση του μύθου» η οποία θα διαρκέσει έως τις15 Οκτωβρίου 2010. Την έκθεση επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη.

Μια πλειάδα σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών παρουσιάζει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, βίντεο και μικτών τεχνικών. Μέσα από όλα αυτά τα έργα αποτυπώνεται η αμέλεια, η ασυδοσία και η καταστροφική μανία του ανθρώπου απέναντι στο χώρο που τον περιβάλλει. Ενέργειες που θυμίζουν τον πλεονέκτη Ερυσίχθωνα ο οποίος τιμωρήθηκε σε ακόρεστη πείνα – επειδή έκοψε το ιερό δέντρο της Δήμητρας. Αφού έφαγε τα πάντα γύρω του, έφαγε τα ίδια του τα μέλη και πέθανε.

Μεταξύ των άλλων συμμετέχουν και οι καλλιτέχνες, Μαρία Γιαννακάκη, Ειρήνη Γκόνου, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Μίλτος Παντελιάς, Κώστας Παπανικολάου, Παύλος Σάμιος, Μαρίνα Σιούτη, Παναγιώτης Τέτσης, Απόστολος Χαντζαράς (στη φωτογραφία το έργο του) κά.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Λουίζα Καραπυδάκη γράφει στον κατατοπιστικό κατάλογο της έκθεσης:

«Η εικαστική έκθεση Ερυσίχθων: σύγχρονη ανάγνωση του μύθου θέτει έναν δύσκολο στόχο. Μέσα από την εικαστική ανάγνωση του μύθου από εξήντα περίπου σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες, προτείνει στην ουσία την κατάκτηση μιας νέας σχέσης, μιας νέας συνείδησης για την φυσική μας πολιτιστική κληρονομιά. Η εικαστική γραφή των δημιουργών και ο ανοιχτός διάλογος των έργων με το κοινό θέτουν προβληματισμούς σχετικά με το ζήτημα των ορίων της «ελευθερίας» και της ισόρροπης συνύπαρξης ανθρώπου-φύσης, της προστασίας του «πολύτιμου» φυσικού περιβάλλοντος που απειλείται, της ανάπτυξης που καταστρέφει και της καταστροφής που αναγεννά, εν τέλει της αμφίδρομης ζωτικής μας σύνδεσης με τον φυσικό κόσμο».

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά: 10:00 – 14:00 & 18:00 – 22:00 (εκτός Δευτέρας και Δεκαπενταύγουστου).