ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Με επιτυχία στέφθηκε, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο, η επιχείρηση της ΒΡ για τον τερματισμό της μεγαλύτερης διαρροής πετρελαίου στην Ιστορία, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, η οποία είναι και η μόνη που διαθέτει αυτή τη στιγμή εικόνα για το τι συμβαίνει σε βάθος 1.500 μέτρων.

Ακόμη όμως και αν οι ευχές όλων επιτέλους εισακουστούν, σχεδόν 5 εκατ. βαρέλια αργού (για την ακρίβεια, 4,9 εκατ. βαρέλια, που ισοδυναμούν με 780 εκατ. λίτρα!) έχουν ήδη χυθεί από τη μοιραία γεώτρηση στον Κόλπο του Μεξικού. Εξ αυτών μόλις 800.000

βαρέλια (127 εκατ. λίτρα) έχουν συλλεγεί, σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές. Για λόγους σύγκρισης, να σημειώσουμε ότι στο τρομερό ατύχημα του Εxxon Valdez, το 1989, που μόλυνε για δεκαετίες τη μισή ακτογραμμή της Αλάσκας, χύθηκαν στη θάλασσα«μόλις» 42 εκατ. λίτρα! Με άλλα λόγια, η τραγωδία της ΒΡ έχει ήδη οδηγήσει σε διαρροή σχεδόν 19 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Εxxon…

Η ΒΡ ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση «στατική παύση» (static kill) που πραγματοποιήθηκε χθες με στόχο να σταματήσει η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην ουσία, η «στατική παύση» περιλαμβάνει έγχυση υγρών και στερεών υλικών στην πετρελαιοπηγή, ώστε να «βουλώσει» η οπή, πριν από το οριστικό σφράγισμά της με τεράστιες ποσότητες από σκυρόδεμα.

Η νέα εκτίμηση έχει και σαφείς οικονομικές επιπτώσεις. Με βάση τα νέα δεδομένα, η ΒΡ αντιμετωπίζει πλέον ένα ομοσπονδιακό πρόστιμο που αντιστοιχεί σε 1.100 δολάρια το βαρέλι, αν αποδειχθεί πως επρόκειτο για καθαρά «τεχνικό» ατύχημα, ή σε 4.300 δολάρια το βαρέλι, αν διαπιστωθεί ότι η διαρροή ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους. Η ΒΡ θα υποχρεωθεί να πληρώσει στο αμερικανικό κράτος είτε 4,5 δισ. δολάρια είτε 17,6 δισ. δολάρια. Και αυτό, ξεχωριστά από τη «βιομηχανία» αγωγών που έχει ήδη ξεκινήσει, με ενάγοντες συγγενείς θυμάτων και επιχειρηματίες της περιοχής που υπέστησαν τεράστιες ζημιές.

Να σημειωθεί ότι η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα ενέργειας Κάρολ Μπράουνερ προκάλεσε χθες την οργή εκατομμυρίων Αμερικανών, υποστηρίζοντας σε τηλεοπτική εκπομπή ότι περίπου το 75% του διαχυθέντος πετρελαίου «έχει συλλεγεί, καταστραφεί, καεί ή διασπαστεί από φυσικές δυνάμεις», εκτίμηση με την οποία διαφωνεί η συντριπτική πλειονότητα των ειδικών.