ΤΕΧΕΡΑΝΗ Σύγχυση επικρατούσε ως αργά χθες γύρω από τις πραγματικές συνθήκες της «βομβιστικής επίθεσης» που λέγεται ότι σημειώθηκε κοντά στην πόλη Χαμαντάν του Ιράν με στόχο τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Μια «επίθεση» από την οποία ο σκληροπυρηνικός ιρανός πρόεδρος δεν έπαθε τίποτε, ενώ τα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ έσπευσαν να διαψεύσουν ακόμη και την ύπαρξή της. Ωστόσο έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου πυροδοτώντας όργιο φημών και αναλύσεων περί κοινωνικής αναταραχής και επικείμενης ανατροπής του θεοκρατικού καθεστώτος.

Οι πρώτες πληροφορίες δημοσιεύθηκαν στη συντηρητική ιρανική ιστοσελίδα «khabaronline.ir». Εκαναν λόγο για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που έπληξε την αυτοκινητοπομπή, χωρίς να τραυματίσει τον κ. Αχμαντινετζάντ. Ωστόσο λίγο αργότερα ιρανικά ΜΜΕ και αξιωματούχοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι επρόκειτο απλά για «αυτοσχέδια κροτίδα οικιακής κατασκευής», η οποία ερρίφθη μετά το πέρασμα της αυτοκινητοπομπής από περίοικο που ήθελε, λέει, να… γιορτάσει την επίσκεψη του προέδρου στην επαρχία. Στη συνέχεια άρχισε το «γαϊτανάκι» των φημών. Ο τηλεοπτικός σταθμός Αl Αrabiya μετέδωσε ότι ένα άτομο πέταξε «αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ή χειροβομβίδα» προς την αυτοκινητοπομπή και ότι «ένα άτομο που σχετίζεται με την υπόθεση συνελήφθη», ενώ έκανε λόγο και για «αρκετούς ελαφρά τραυματίες ανάμεσα στους δημοσιογράφους και τη συνοδεία του προέδρου».

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, η έκρηξη σημειώθηκε μετά τη διέλευση του προεδρικού οχήματος και ενώ ο Αχμαντινετζάντ βρισκόταν 100 μέτρα μακριά. Ακολούθησε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε (ανωνύμως) ότι όντως ο ιρανός πρόεδρος δέχθηκε επίθεση.

Ταυτόχρονα όμως η ιστοσελίδα που πρωτομετέδωσε την είδηση την απέσυρε, ενώ και άλλα μέσα ενημέρωσης διέψευσαν την πληροφορία και έκαναν λόγο για «πυροτέχνημα που εξερράγη». Ο πρόεδρος μετέβη κανονικά στην πόλη Χαμαντάν, όπου έδωσε ομιλία σε κατάμεστο από οπαδούς του στάδιο, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Δεν είπε λέξη για «δολοφονική απόπειρα».

Αντιθέτως πριν από λίγες ημέρες, σε άλλη δημόσια ομιλία του, ο ίδιος είχε κάνει λόγο για σχέδιο δολοφονίας που απεργάζονται ιρανοί προδότες, όπως είπε, χρηματοδοτούμενοι από το Ισραήλ.