Τη μεγαλύτερη σε διάρκεια συνάντησή του ως τώρα με τα στελέχη του ευρωατλαντικού κλιμακίου είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Επί έξι ώρες συζητούσαν για τις τελικές λεπτομέρειες της έκθεσης προόδου (ή αλλιώς «συμπληρωματικό μνημόνιο») που θα οδηγήσει, όπως όλα δείχνουν, στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης ύψους 9 δισ. ευρώ στις 13 Σεπτεμβρίου.

Στη μαραθώνια συνομιλία του υπουργού Οικονομικών στο γραφείο του με τους κυρίους Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, Σέρβας Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα που θα κρίνουν την εκταμίευση της τρίτης δόσης τον Δεκέμβριο, μετά τον έλεγχο που θα γίνει στο τέλος Οκτωβρίου. Απέξω περίμεναν τουλάχιστον 10 στελέχη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας που είχαν ολοκληρώσει από νωρίς τις επαφές τους με το οικονομικό επιτελείο.

Για το θέμα της ΔΕΗ η κυβέρνηση φαίνεται ότι «κέρδισε» χρόνο και συγκεκριμένα τρεις μήνες. Καλείται πλέον να παρουσιάσει σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας όχι «εδώ και τώρα» όπως ζητούσαν αρχικά οι ελεγκτές, αλλά τον Δεκέμβριο. Τα μείζονα εκκρεμή ζητήματα του φθινοπώρου, εκτός από τη «βόμβα» των εσόδων, είναι διαρθρωτικά. Δηλαδή η μείωση του κόστους των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, με το ΔΝΤ να πιέζει για απολύσεις στον ΟΣΕ και την κυβέρνηση να αρνείται, και ασφαλώς το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων. Στο πεδίο των τραπεζών, οι ελεγκτές έκριναν θετικά τα αποτελέσματα του «stress test» και εγκρίνουν κατ΄ αρχάς τη στήριξη της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) από το υπουργείο Οικονομικών.

Σήμερα στις 11 το πρωί τα στελέχη της τρόικας θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στην οποία θα παρουσιάσουν σημεία της έκθεσης προόδου, τα βασικά τους συμπεράσματα και τις νέες προτεραιότητες εν όψει της τρίτης δόσης. Δύο ώρες αργότερα, στις 13.00, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Ψίθυροι ανασχηματισμού
Η συζήτηση για τον ανασχηματισμό δεν λέει να σταματήσει στο ΠαΣοΚ. Χθες η κυρία Λούκα Κατσέλη , μιλώντας στo Μega, είπε ότι πάντα μπορούν να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, σε χρόνο που τον κρίνει ο Πρωθυπουργός. Αλλά και ο κ. Σπ. Βούγιας (Κανάλι 1) δήλωσε ότι ο ανασχηματισμός αποτελεί θέμα του Πρωθυπουργού. Στενός συνεργάτης του κ. Γ. Παπανδρέου ανέφερε χθες σχετικά: «Ο ανασχηματισμός ανακοινώνεται από τον Πρωθυπουργό, οπότε η συζήτηση επί αυτού του θέματος είναι αντιπαραγωγική. Η φημολογία περί ανασχηματισμού είναι μια παθογένεια του συστήματος. Αν επιλεγούν ορισμένα μέλη της κυβέρνησης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα κενά θα συμπληρωθούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει ανασχηματισμός. Εχουμε δουλειά μπροστά μας».