Ενα από τα χρήσιμα διδάγματα της οικονομικής κρίσης είναι ότι το Ιnternet αποδεικνύεται ένας από τους καλύτερους συμμάχους του καταναλωτή. Οχι μόνο των «πιο δικτυωμένων» Βορειοευρωπαίων αλλά και των λιγότερο εξοικειωμένων με την τεχνολογία Βαλκάνιων. Είναι εντυπωσιακό ότι το Διαδίκτυο αποδεικνύεται πλέον το πιο δημοφιλές κανάλι για αγορές από απόσταση, καθώς επιλέχθηκε από το 38% του συνόλου των ευρωπαίων πολιτών το 2009, σε σύγκριση με το 23% που παρήγγειλε αγαθά/ υπηρεσίες μέσω ταχυδρομείου και το 14% που κατέφυγε σε τηλεφωνική παραγγελία. Τα στοιχεία αυτά που καταγράφονται από το Ευρωβαρόμετρο και αναλύθηκαν από το ελληνικό Ψηφιακό Παρατηρητήριο, χαρακτηρίζουν μια νέα συμπεριφορά του ευρωπαίου αγοραστή, του καλά πληροφορημένου αγοραστή, που μπορεί να βγει για ψώνια εξ αποστάσεως μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του.

Ακολουθεί και η Ελλάδα αυτή την τάση; Ναι μεν, αλλά…

Σύμφωνα με την έρευνα:
● Μόνον ένας στους 10 έλληνες πολίτες έχει χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο για να αγοράσει αγαθά ή υπηρεσίες. Στην υπόλοιπη Ευρώπη περισσότεροι από τρεις στους 10 πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές.

● Μόνον ένας στους 20 Ελληνες χρησιμοποιεί τις διαδικτυακές υπηρεσίες των τραπεζών. Στην Ευρώπη τις χρησιμοποιούν περισσότεροι από έξι στους 20.

● Μόνον ένας στους 100 Ελληνες έχει χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο για πώληση αγαθών ή υπηρεσιών. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός δείκτης είναι δεκαπλάσιος!

Εχει επισημανθεί και προηγούμενα ότι δεκάδες χιλιάδες Ελληνες ανακαλύπτουν καθημερινά μια σημαντική δυνατότητα που προσφέρει το Ιnternet σε όσους αναζητούν τρόπους να προασπίσουν την αγοραστική τους ικανότητα και να βρουν- αν όχι μοναδικές ευκαιρίες- τουλάχιστον τα καταστήματα που προσφέρουν τις φθηνότερες τιμές για κάθε προϊόν. Ωστόσο, παρ΄ όλο που αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς ο αριθμός των Ελλήνων που χρησιμοποιούν το Ιnternet για τις αγορές τους, είτε αναζητώντας πληροφορίες και τιμές για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν είτε ολοκληρώνοντας τις αγορές με ηλεκτρονική συναλλαγή, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους έλληνες εμπόρους…

Αντίθετα απ΄ ό,τι προστάζουν οι δύσκολοι καιροί, οι έλληνες επιχειρηματίες συνεχίζουν να υποτιμούν τον ρόλο που μπορεί να παίξει το Ιnternet στην ανάπτυξη των πωλήσεων και στην προβολή των προϊόντων τους. Και οι έρευνες δείχνουν ότι οι αγοραστές προτιμούν να αγοράζουν από τη χώρα τους- ή, με διαφορετική διατύπωση, δείχνουν επιφυλακτικότητα να προβούν σε αγορές από το εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 9% των Ευρωπαίων και το 10% των Ελλήνων καταναλωτών πραγματοποίησαν ηλεκτρονικά αγορές από άλλη χώρα. Υπάρχουν ευκαιρίες λοιπόν. Ιδού η Ρόδος…

jgiannarakis@in.gr