Συνέχιση της τελευταίας ανοδικής κίνησης στο ΧΑ προβλέπει ο κ. Δ. Τζάνας, σύμβουλος επενδύσεων της Ρroton Βank, καθώς οι τιμές είχαν υποχωρήσει πάρα πολύ, αλλά εκτιμά ότι οι διακυμάνσεις θα συνεχιστούν, και συνιστά προσοχή ιδιαίτερα στους βραχυπρόθεσμους επενδυτές.

– Πού αποδίδετε το τελευταίο μίνι ράλι του ΧΑ;

«Τα χρηματιστήρια είναι ζωντανοί οργανισμοί ασύμμετρης συμπεριφοράς. Σε συνθήκες χαμηλού βαθμού εμπιστοσύνης για τις αυριανές συνθήκες της οικονομίας η ρευστότητα αποσύρεται και ο φόβος αυξάνεται. Αντίθετα σε συνθήκες υψηλού βαθμού εμπιστοσύνης η ρευστότητα ενισχύεται, η διάθεση για επενδυτικό κίνδυνο αυξάνεται και η απληστία υποκαθιστά τον φόβο οδηγώντας σε μετοχικού ενδιαφέροντος τοποθετήσεις. Η ανακοίνωση του μηχανισμού στήριξης ύψους 110 δισ. ευρώ από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ στις αρχές Μαΐου έπρεπε να οδηγήσει σε σταθεροποίηση το ΧΑ. Ομως οι αγορές συνέχισαν να δυσπιστούν σε σχέση με την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους. Ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την καθοδική πορεία από τις 1.850 μονάδες της 3ης Μαΐου κάτω από τις 1.400 μονάδες στις 8 Ιουνίου, επίπεδα που διαμόρφωναν τη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ περίπου στο 23% του ΑΕΠ! Στη συνέχεια η δυσπιστία άρχισε να υποχωρεί. Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου έδειξαν ότι τα ελλείμματα μπορούν να τιθασευτούν, ενώ τα stress tests έδειξαν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι βασικά υγιείς και τα σενάρια για deals στον κλάδο αποτυπώθηκαν στις αποτιμήσεις».

– Θα έχει διάρκεια η ανοδική αυτή κίνηση; «Είναι λογικό το ΧΑ να αποκαταστήσει σημαντικό τουλάχιστον μέρος των απωλειών που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους 8-9 μήνες, μετά δηλαδή την αυτονόμησή του από τις ευρωπαϊκές αγορές που σημειώθηκε ύστερα από τη γνωστοποίηση της δημοσιονομικής μας εκτροπής. Το μέγεθος της αρνητικής υπερβολής που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα είναι ο κυριότερος λόγος που συνηγορεί στην εκτίμηση ότι η ανοδική κίνηση θα συνεχιστεί ώστε να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στην απόδοση του ΧΑ σε σχέση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια».

– Τι μπορεί να προκαλέσει μια νέα ανάσχεση στις αγορές; «Κατ΄ αρχάς απαιτείται έτσι και αλλιώς προσοχή, ιδιαίτερα για όσους τοποθετούνται με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Τα σενάρια για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και των εταιρικών αποτελεσμάτων είναι ασαφή. Ανάλογη ασάφεια υπάρχει για την αμερικανική οικονομία για την οποία διατυπώνονται απαισιόδοξα σενάρια από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Βernanke (!) ενώ ακόμη και η Κίνα είναι πιθανό να επιβραδύνει τους ρυθμούς μεγέθυνσής της. Επομένως οι διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών αγορών θα είναι συνεχείς το ερχόμενο διάστημα με το σχήμα W να επικρατεί στη μελλοντική πορεία τους σε σχέση με άλλα εναλλακτικά σχήματα».