Εξαγορά-μαμούθ από την ισπανική Santander

Σφράγισε χθες και επίσημα τη συμφωνία για την εξαγορά περισσότερων από 300 βρετανικών καταστημάτων από τη Royal Βank of Scotland έναντι τιμήματος 1,65 δισ. στερλινών (2,6 δισ. δολαρίων) η ισπανική τράπεζα Santander. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της ισπανικής τράπεζας, η οποία είναι η μεγαλύτερη της ευρωζώνης, η συνολική αξία της συμφωνίας μπορεί να προσαρμοστεί όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάτι που αναμένεται να συμβεί τον Δεκέμβριο του 2011. Η Santander βρισκόταν σε αποκλειστικές συνομιλίες με την RΒS και εδώ και καιρό αποτελεί το φαβορί για την αγορά 318 υποκαταστημάτων, εξαιτίας των σημαντικών μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρηματικών πελατών.

Σφράγισε χθες και επίσημα τη συμφωνία για την εξαγορά περισσότερων από 300 βρετανικών καταστημάτων από τη Royal Βank of Scotland έναντι τιμήματος 1,65 δισ. στερλινών (2,6 δισ. δολαρίων) η ισπανική τράπεζα Santander.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της ισπανικής τράπεζας, η οποία είναι η μεγαλύτερη της ευρωζώνης, η συνολική αξία της συμφωνίας μπορεί να προσαρμοστεί όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάτι που αναμένεται να συμβεί τον Δεκέμβριο του 2011. Η Santander βρισκόταν σε αποκλειστικές συνομιλίες με την RΒS και εδώ και καιρό αποτελεί το φαβορί για την αγορά 318 υποκαταστημάτων, εξαιτίας των σημαντικών μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρηματικών πελατών. Η RΒS, η οποία ελέγχεται κατά 83% από το βρετανικό Δημόσιο, αναγκάστηκε να προβεί σε πώληση των υποκαταστημάτων της, αφού αυτό της ζητήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση. Το σημαντικό χρηματικό ποσόν που θα εισρεύσει στα ταμεία της τράπεζας από την πώληση αυτή θα χρησιμεύσει και ως κεφάλαιο διάσωσης, σύμφωνα με την υπόδειξη της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις για αύξηση κερδοφορίας των τραπεζών. Χθες η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, η Societe Generale, ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του 2010 υπερτριπλάσια κέρδη σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η θετική αυτή εξέλιξη για την πορεία των εργασιών της τράπεζας αποδίδεται κατά κύριο λόγο στα βελτιωμένα έσοδα από τη λιανική τραπεζική στη Γαλλία, καθώς και στα κέρδη από τον επαναπροσδιορισμό του χρέους. Η Societe Generale ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 1,08 εκατ. ευρώ από 309 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σαφώς μεγαλύτερα από τα 690 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σε κερδοφορία επέστρεψε και η Lloyds Βanking Group, ο μεγαλύτερος όμιλος της Βρετανίας στη στεγαστική πίστη, η οποία ουσιαστικά ανακοίνωσε τα πρώτα κέρδη από τον Ιανουάριο 2009, όταν αγόρασε την ΗΒΟS και στη συνέχεια υποχρεώθηκε να ζητήσει διάσωση από την κυβέρνηση. Οι χρεώσεις για επισφαλή δάνεια της τράπεζας μειώθηκαν στο μισό. Τα pro-forma (προσαρμοσμένα συγκρίσιμα) προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 1,6 δισ. στερλίνες το πρώτο εξάμηνο του 2010 έναντι ζημιάς 3,96 δισ. στερλινών το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη σαφώς χαμηλότερα, στο επίπεδο των 694,5 εκατ. στερλινών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk