Συνέντευξη Τύπου της Τρόικα«Η Ελλάδα θα λάβει τη δεύτερη δόση του δανείου»

«Βέβαιος» ότι η Ελλάδα θα λάβει τη δεύτερη δόση του δανείου εμφανίστηκε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ κ. Poul Thomsen. Στάθηκε ωστόσο σε τρεις κινδύνους για την επιτυχία του προγράμματος: στον έλεγχος των δαπανών της γενικής κυβέρνησης δηλαδή των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.

«Βέβαιος» ότι η Ελλάδα θα λάβει τη δεύτερη δόση του δανείου εμφανίστηκε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ κ. Poul Thomsen. .

Η τρόικα αναθεώρησε προς το πάνω τον πληθωρισμό για το 2010 στο 4,75% αλλά όχι και για την ύφεση που παραμένει στο 4%.

Ο κ. Poul Thomsen στάθηκε ωστόσο σε τρεις κινδύνους για την επιτυχία του προγράμματος

1) Στον έλεγχος των δαπανών της γενικής κυβέρνησης δηλαδή των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.

2) Στην μη φορολόγηση των πλουσίων που φοροδιαφεύγουν γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δανός ελεγχτής «δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια μόνο οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί που έχασαν μέρος του εισοδήματός τους»

3) Στην αναγκαιότητα της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. «Εχετε μπροστά σας δύσκολες μεταρρυθμίσεις το φθινόπωρο» είπε.

Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. κ. Servaas Deroose απαντώντας σε επίμοντα ερωτήματα αρνήθηκε να αποκλείσει ή να διαψεύσει ότι η τρόικα ζήτησε απολύσεις στον ΟΣΕ ή στους υπό συγχώνευση οργανισμούς. Ανέφερε απλά ότι παρουσιάσαν στην κυβέρνηση μια σειρά από επιλογές για τη μείωση του κόστους των σιδηροδρόμων για το κράτος.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα τοποθετηθεί ο κ. Klaus Masuch.

Στα αποτελέσματα των συναντήσεων με το κλιμάκιο των ελεγκτών θα αναφερθεί λίγο αργότερα και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (13:00).

Ουσιαστικά η έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο γίνεται αναφορά στην εφαρμογή του προγράμματος στο διάστημα Μαρτίου- Αυγούστου 2010. Στο δεύτερο, περιλαμβάνονται όλες οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να εφαρμοσθούν μετά τον Σεπτέμβριο στο σκέλος του Προϋπολογισμού και στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων.

Στο πρώτο μέρος της έκθεσης οι ελεγκτές εμφανίζονται σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και την βούληση της Κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις. Στο δεύτερο μέρος η έκθεση προόδου θέτει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, ενώ αναθεωρεί και κάποιους στόχους του Μνημονίου, που όπως αποδείχθηκε στην πράξη δεν ήταν εφικτοί.

Το κλιμάκιο ζητεί παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τον περιορισμό των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, εξυγίανση των οικονομικών των ΟΤΑ, νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων, επιτάχυνση των προσπαθειών στους τομείς της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, της απελευθερώσεως αγορών, αλλά και την πλήρη εφαρμογή του Καλλικράτη, ώστε να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ από τον νέο τρόπο χρηματοδότησης των δήμων.

Σήμερα αναμένεται να αποσαφηνιστεί πως η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας ύψους 9 δισ. ευρώ είναι δεδομένη και θα εκταμιευθεί κανονικά στις 13 Σεπτεμβρίου.

Η εκταμίευση της τρίτης δόσης (Νοέμβριος) θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των νέων συστάσεων της τρόικας και από τους έλεγχους προόδου της ελληνικής οικονομίας που θα διεξαχθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου και στα μέσα Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk