Η όπερα πάει… στην κουζίνα ολοταχώς

Είπε κανείς ότι οι ντίβες της όπερας έχουν πάρει «διαζύγιο» από την κουζίνα ή ότι η μαγειρική είναι αυστηρώς γυναικεία απασχόληση; Η Αννα Νετρέμπκο, ο Χοσέ Καρέρας , η Μπάρμπαρα Μπόνεϊ, ο Ρενέ Πάπε, ο Φερούτσιο Φουρλανέτο, η Ελίνα Γκαράντσα (την οποία είδαμε προ μηνών στην Αθήνα) και η νεαρή Νίνο Μαχάιτζε (την έχουμε επίσης δει και θα τη δούμε ξανά στο άμεσο μέλλον) είναι μερικοί μόνον από τους διάσημους αστέρες του λυρι…

Είπε κανείς ότι οι ντίβες της όπερας έχουν πάρει «διαζύγιο» από την κουζίνα ή ότι η μαγειρική είναι αυστηρώς γυναικεία απασχόληση; Η Αννα Νετρέμπκο, ο Χοσέ Καρέρας , η Μπάρμπαρα Μπόνεϊ, ο Ρενέ Πάπε, ο Φερούτσιο Φουρλανέτο, η Ελίνα Γκαράντσα (την οποία είδαμε προ μηνών στην Αθήνα) και η νεαρή Νίνο Μαχάιτζε (την έχουμε επίσης δει και θα τη δούμε ξανά στο άμεσο μέλλον) είναι μερικοί μόνον από τους διάσημους αστέρες του λυρι κού θεάτρου οι οποίοι βάλθηκαν να αποδείξουν ότι όταν δεν βρίσκονται επί σκηνής δεν είναι παρά καθημερινοί άνθρωποι που τους αρέσει να φροντίζουν προσωπικά την οικογένεια και τους φίλους τους. Για του λόγου το αληθές σήκωσαν τα μανίκια και μοιράστηκαν τις αγαπημένες τους συνταγές με τους αναγνώστες του βιβλίου «Die Οper kocht» (Η όπερα μαγειρεύει), το οποίο μόλις κυκλοφόρησε στον γερμανόφωνο χώρο και έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα δεν δίστασαν να «τσαλακώσουν» την εικόνα τους: για τις ανάγκες της έκδοσης πολλοί από αυτούς φωτογραφήθηκαν είτε αλευρωμένοι, είτε βάζοντας μια κατσαρόλα στο κεφάλι τους σαν «αυτοσχέδιο» καπέλο, είτε φορώντας ένα κολιέ φτιαγμένο από… σκόρδα και κρεμμύδια.

Η παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο υπογράφουν η Εβελιν Ριγιέ και ο Γιοχάνες Ιφκοβιτς (εκδόσεις Rifko), γίνεται σήμερα στο περιθώριο του περίφημου Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη γιορτάζοντας τα 90 χρόνια του. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια απλή παρουσίαση, αλλά για ένα λαμπερό γκαλά που διοργανώνεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς και στο οποίο θα παρευρεθούν όλοι- ή έστω οι περισσότεροι- από όσους παραχώρησαν συνταγές τους στο βιβλίο και δη… μαγειρεύοντάς τες.

Αν τυχόν αναρωτιέστε πάντως για τις συνταγές που προτείνουν οι αστέρες, η συλλογή είναι πλούσια: η Αννα Νετρέμπκο, για παράδειγμα, επιλέγει τη ρωσική σούπα μπορστ με παντζάρια. Χαρακτηριστική του πολυαναμενόμενου χαρακτήρα της σημερινής εκδήλωσης είναι η φράση μιας αυστριακής εφημερίδας: «Ακόμη κι αν έχετε καταφέρει να εξασφαλίσετε εισιτήριο για την πρεμιέρα της ρωσίδας υψιφώνου στις 10 Αυγούστου ως Ιουλιέτας στο Φεστιβάλ, είναι απείρως πιο δελεαστικό το να τη δείτε πέντε ημέρες νωρίτερα να μαγειρεύει!».

Για όσους πάντως δεν είναι φανατικοί της επιλογής της λαμπερής Νετρέμπκο, οι συγγραφείς του βιβλίου υπόσχονται μεγάλη ποικιλία τόσο σε γεύσεις και παραλλαγές όσο και σε γεωγραφικές περιοχές. Στα 300 ευρώ κατ ΄ άτομο η «λυπητερή»

Ο διάσημος ισπανός τενόρος Χοσέ Καρέρας είναι και εξαίρετος σεφ (στην όψη τουλάχιστον)

Στο πλαίσιο του σημερινού γκαλά, γνωστές οινοβιομηχανίες θα προσφέρουν τα κρασιά της βραδιάς, ενώ οι τιμές για όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει είναι αρκετά… αλμυρές. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή κατ΄ άτομο έχει οριστεί στα 300 ευρώ. Υπάρχουν ακόμη τραπέζια των εννέα, έντεκα και δώδεκα ατόμων, τα οποία τιμώνται αντιστοίχως στα 2.700, 3.300 και 3.600 ευρώ. Οσο για τον ενδυματολογικό κώδικα, συνιστάται φόρεμα κοκτέιλ για τις κυρίες και κοστούμι για τους κυρίους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk