Στις 12 του προσεχούς Οκτωβρίου ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο της Μέριλιν Μονρόε πρόκειται για πρώτη φορά να δει το φως της δημοσιότητας: της Μονρόε ως συγγραφέως. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του θρυλικού συμβόλου του σεξ, το βιβλίο «Fragments: Ρoems, Ιntimate Νotes, Letters» (σε ελεύθερη μετάφραση: Θραύσματα: ποιήματα, προσωπικές σημειώσεις, γράμματα») αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους η αμερικανίδα ηθοποιός μετέφερε τις σκέψεις της στο χαρτί.

Βεβαίως, η Μονρόε επικαλείται τον θεατρικό συγγραφέα και σύζυγό της Αρθουρ Μίλερ, αλλά γράφει επίσης για τον Σάμιουελ Μπέκετ και τον Τζέιμς Τζόις, όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Le Figaro» ο Μπέρναρντ Κόμεντ, ο οποίος είχε την ευθύνη για την επιμέλεια της έκδοσης μαζί με τον κινηματογραφικό παραγωγό Στάνλεϊ Μπούκταλ. Και αν η σχέση της Μονρόε με τον Τζόις ακούγεται ακραία, αρκεί να θυμίσουμε ότι στα 26 της είχε ήδη ερμηνεύσει τη «Μόλι» του στο θέατρο. Οσο για τον Μπέκετ, η Μονρόε έγινε θαυμάστριά του μετά τη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, όταν ο ιρλανδός συγγραφέας είχε επισκεφθεί το Αctor΄s Studio στο οποίο η ίδια σπούδασε υποκριτική. Ιδιαίτερη γοητεία στην ηθοποιό άσκησε επίσης ο πατέρας της σύγχρονης αμερικανικής ποίησης Γουόλτ Γουίτμαν.

Σύμφωνα πάντα με τον Κόμεντ, « ένας τόνος μελαγχολίας είναι διάχυτος στο βιβλίο και αυτό που ομορφαίνει κάποιες σημειώσεις είναι ο τρόπος με τον οποίο η Μονρόε τις συνδέει με τις ιδέες της- ακόμη και αν οι ιδέες αυτές σκορπίζονται στη σελίδα ». Ο πρόλογος του βιβλίου ανήκει στον Αντόνιο Ταμπούκι. Ο ιταλός μυθιστοριογράφος αναφέρει ότι στο εσωτερικό του σώματος της Μονρόε έζησε το πνεύμα ενός ποιητή. Ενδεχομένως το «Fragments» θα αρέσει και στους λάτρεις των μύθων του Χόλιγουντ, οι οποίοι θα ανακαλύψουν αποκαλυπτικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα ότι ανάμεσα στους εραστές της Μονρόε στα γυρίσματα των «Αταίριαστων» θέση είχε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι.

Η «εκταφή» των γραπτών της Μονρόε έγινε πραγματικότητα χάρη στην Ανα Στράσμπεργκ, τη χήρα του Λι Στράσμπεργκ, ιδρυτή του Αctor΄s στούντιο και κληρονόμου της Μονρόε. Η Στράσμπεργκ διαχειρίζεται επίσης τα πνευματικά δικαιώματα της ηθοποιού (Μarilyn Μonroe Εstate). Την ημέρα της παγκόσμιας έκδοσης του βιβλίου θα κυκλοφορήσει και μια έκδοση πολυτελείας. Ενας λογαριασμός στο Facebook αφιερωμένος αποκλειστικά στο «Fragments» βρίσκεται στη διεύθυνση http//www. facebook. cοm/pages/Τhe-unknown-ΜarilynΜonroe-Μarilyn-Μonroe- inconnue/132209956817652.