Μείωση παρουσίασαν το έτος 2009 οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Τρομοκρατία, αλλά, την ίδια ώρα, η απειλή της Αλ Κάιντα παραμένει η μεγαλύτερη που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ.

Το αμερικανικό υπουργείο αναφέρει ότι το 2009 οι τρομοκράτες πραγματοποίησαν, 10.999 επιθέσεις που στοίχισαν την ζωή 14.971 ανθρώπων, ενώ το 2006 καταγράφηκαν 14.443 επιθέσεις με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 22.736. Αν και είναι ένα το χαμηλότερα ποσοστό των τελευταίων ετών, αυτό δεν καθιστά άμεσα σαφές το ότι έχουν αυξηθεί τα ποσοστά της βίας σε ορισμένα «καυτά» σημεία του πλανήτη.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν διπλασιάστηκαν το 2009 σε σχέση με το 2008 και έφτασαν τις 2.126 έναντι των 1.222. Μεγάλη άνοδο είχε και ο αριθμός των νεκρών (7,584 έναντι 5.430).

Το Ιράν, το Σουδάν, η Συρία και η Κούβα παραμένουν στη λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ενώ εκτός κατάφερε να μείνει η Βόρειος Κορέα.

Η απειλή της Αλ Κάιντα παραμένει

Σχετικά με την Αλ Κάιντα αναφέρεται ότι «έχει υποστεί σημαντικές αποτυχίες» αν και προειδοποιούν οι συντάκτες ότι η απειλή της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν «είναι πιο διάχυτη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη» και ότι η παρουσία της ενισχύεται στη Βόρεια Αφρική.

Ο πυρήνας της ηγεσίας της Αλ Καίντα είναι στο Πακιστάν, αναφέρει η έκθεση.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι «η δράση της οργάνωσης έχει διαταραχθεί από τις επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού στις περιοχές των φυλών στα βορειοδυτικά της χώρας, καθώς και από το γεγονός ότι αρκετά ηγετικά στελέχη της έχουν εξαλειφθεί». Ακόμα, αναφέρεται ότι για τη Αλ Κάιντα «η συγκέντρωση κεφαλαίων, η στρατολόγηση και η προετοιμασία επιθέσεων έξω από την περιοχή έχει γίνει πιο δύσκολη».

«Η Αλ Κάιντα έχει αποδείξει ότι είναι μία προσαρμόσιμη και ανθεκτική τρομοκρατική ομάδα, η επιθυμία της οποίας είναι να επιτεθεί στις ΗΠΑ και τα αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό παραμένει ισχυρή», σημειώνει η έκθεση.