ΒΙΕΝΝΗ Νέα στοιχεία για το υπόγειο «κανάλι» χρηματοδότησης του ακροδεξιού ηγέτη της Αυστρίας Γεργκ Χάιντερ, που σκοτώθηκε σε τροχαίο το 2008, με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τους δικτάτορες της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι και του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν εξετάζουν τώρα οι αυστριακές αρχές- εν αναμονή και της σημερινής δημοσίευσης εκτενών αποσπασμάτων από το απόρρητο ημερολόγιο του ακροδεξιού πολιτικού και στενού συνεργάτη του Χάιντερ Βάλτερ Μαϊσμπέργκερ από την έγκυρη βιεννέζικη εβδομαδιαία επιθεώρηση «Falter».

Σύμφωνα με αποσπάσματα από το «μαύρο βιβλίο» του Μαϊσμπέργκερ, τα οποία διέρρευσαν ήδη στο περιοδικό «Ρrofil» και στην εφημερίδα «Κronenzeitung», 45 εκατομμύρια ευρώ που στο παρελθόν «πέρασαν» από τους μυστικούς λογαριασμούς του Χάιντερ προέρχονταν απευθείας από τον Καντάφι. Σύμφωνα με την εφημερίδα o Χάιντερ δεν ήταν παρά ένας «αχυράνθρωπος» του Λίβυου δικτάτορα, ο οποίος έστελνε τα χρήματα αυτά στην Αυστρία «για να εξασφαλίσει το εισόδημα των παιδιών του σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσιζαν το πάγωμα των λογαριασμών του». Ο Μαϊσμπέργκερ υποθέτει μάλιστα ότι ο Χάιντερ είχε επενδύσει τα χρήματα σε διάφορες περίπλοκες συναλλαγές μέσω τραπεζών του Λιχτενστάιν και έπαιρνε ποσοστά από τους τόκους. Ομως από τα 45 εκατομμύρια, που βρίσκονταν αρχικά στους λογαριασμούς, είχαν μείνει τελευταία μόνον τα 5 εκατομμύρια. Ποιος «τα έφαγε»; Σύμφωνα με την εφημερίδα 38 εκατομμύρια καταχράστηκε ένας πρώην γραμματέας του Χάιντερ, ο Γκέραλντ Μίκσα, ο οποίος φέρεται να κρύβεται στην Ελβετία ή στην Παραγουάη, ενώ άλλα, μικρότερα ποσά φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη δωροδόκηση δημοσιογράφων και επιχειρηματιών.

Ενα άλλο ποσό φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για να «εξαγοράσει» τη σιωπή εφημερίδας που είχε προετοιμάσει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα για ένα περίεργο «ατύχημα» στη βίλα ενός γιου του Καντάφι στην Αυστρία. Σύμφωνα με το περιοδικό «Falter» πρόκειται για την πτώση μιας ιερόδουλης από τη Βουλγαρία από το μπαλκόνι της βίλας, το 2007, ύστερα από «συνάντησή» της με σωματοφύλακες του Καντάφι.

Και ο Σαντάμ; Σύμφωνα πάντα με το ημερολόγιο του Μαϊσμπέργκερ ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Βαγδάτης έδωσε 10 ή 15 εκατομμύρια ευρώ στον Χάιντερ ως ανταμοιβή για το γεγονός ότι επισκέφθηκε το Ιράκ παραμονές του πολέμου στο Ιράκ το 2003 και τον στήριξε πολιτικά. Υπό εξέταση είναι αν ο Σαντάμ είχε καταθέσει στην Ελβετία μέρος ή ολόκληρα τα ποσά από μίζες που πλήρωναν δυτικοί επιχειρηματίες για μπίζνες με το Ιράκ. Οι αυστριακές αρχές ασχολούνται επίσης με το γεγονός ότι στο κρατίδιο της Καρινθίας, όπου ο Χάιντερ ήταν κυβερνήτης, έχουν εγκατασταθεί ως πολιτικοί πρόσφυγες πολλά μέλη του κόμματος Μπάαθ με μεγάλες ακίνητες περιουσίες…

Δύο αναγκαίες παρατηρήσεις. Πρώτον, ο Μαϊσμπέργκερ έγραψε το ημερολόγιο με αφορμή τη συνεχιζόμενη δίωξή του από τις εισαγγελικές αρχές. Ο λόγος της δίωξης είναι η διασπάθιση από μέρους του 10 εκατομμυρίων ευρώ από την πώληση 60.000 κατοικιών του οικοδομικού συνεταιρισμού ΒUWΟG – υπόθεση στην οποία ενέχεται και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ακροδεξιού κόμματος των Φιλελευθέρων Καρλ-Χάιντς Γκράσερ. Και, δεύτερον, ο Μαϊσμπέργκερ γράφει ότι οι «καυτές» πληροφορίες περί Καντάφι και Σαντάμ έχουν ως πηγή έναν άλλον στενό συνεργάτη του Χάιντερ, τον Φραντς Κολοίνι. Ο τελευταίος υποστηρίζει ότι ναι μεν «είχε ακούσει φήμες», τις οποίες μετέφερε στον Μαϊσμπέργκερ, αλλά δεν διαθέτει στοιχεία.