Φερνάντο Σάντος «4-4-2 με ρόμβο, ανοιχτή πόρτα για όλους και ισπανικό πρότυπο»

Συνέντευξη Τύπου εν όψει της επίσημης πρώτης του στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας στο φιλικό με τη Σερβία (11 Αυγούστου στο Βελιγράδι) παραχώρησε χθες ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός κ. Φερνάντο Σάντος, που αναφέρθηκε σε συστήματα και αγωνιστική φιλοσοφία, πρόσωπα και πρότυπο δουλειάς. Ειδικότερα ο 56χρονος πορτογάλος τεχνικός μίλησε για τα ακόλουθα: \344 Νέο σύστημα 4-4-2 με ρόμβο: «Σαφώς πρώτος στόχος μας θα είναι σε κάθε παιχνίδι η νίκη. Θέλουμε σε κάθε ματς να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να φεύγουμε νικητές.

Συνέντευξη Τύπου εν όψει της επίσημης πρώτης του στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας στο φιλικό με τη Σερβία (11 Αυγούστου στο Βελιγράδι) παραχώρησε χθες ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός κ. Φερνάντο Σάντος, που αναφέρθηκε σε συστήματα και αγωνιστική φιλοσοφία, πρόσωπα και πρότυπο δουλειάς. Ειδικότερα ο 56χρονος πορτογάλος τεχνικός μίλησε για τα ακόλουθα:

\344 Νέο σύστημα 4-4-2 με ρόμβο: «Σαφώς πρώτος στόχος μας θα είναι σε κάθε παιχνίδι η νίκη. Θέλουμε σε κάθε ματς να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να φεύγουμε νικητές. Γι αυτό και κατ΄ αρχάς θα πρέπει να έχουμε μια ομάδα συμπαγή,που να μπορεί ταυτόχρονα και να επιτίθεται σωστά, αλλά να έχει και καλή αμυντική λειτουργία.Αυτό για τη δική μου φιλοσοφία είναι πάρα πολύ σημαντικό.Να υπάρχει αυτή η ισορροπία.Ως σύστημα θα χρησιμοποιήσουμε κατ΄ αρχάς το 4-4-2 με ρόμβο στο κέντρο, στο οποίο η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών ίσως να μην έχει αγωνιστεί ξανά και απαιτείται εκ μέρους των παικτών πολύ καλή διάθεση και τακτική παιδεία. Αυτό θα δοκιμάσουμε στο φιλικό με τη Σερβία και οι επιλογές που έγιναν σε ό,τι αφορά τους παίκτεςέχουν να κάνουν με αυτό το σύστημα, αλλά θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχει και το 4-3-3, σε περίπτωση που πιστέψω ή διακρίνω δυσκολία προσαρμογής στο 4-4-2».

\344 Με οργανωμένες επιθέσεις: «Η δική μου φιλοσοφία που είναι πιο σημαντική από τα συστήματα,όσον αφορά τον επιθετικό τομέα, όταν δηλαδή έχουμε κατοχή μπάλας,θέλουμε κατά κύριο λόγο να είμαστε ομάδα που κάνει οργανωμένες επιθέσεις , με καλή κυκλοφορία ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στην αντίπαλη περιοχή με τους ποδοσφαιριστές και τις γραμμές μας κοντά, χρησιμοποιώντας πάντα μια γρήγορη επίθεση, όπως επί παραδείγματι με μια μακρινή μπαλιά του τερματοφύλακα, όχι όμως αυτό να αποτελεί και το πρωταρχικό μας μέλημα.Για να το πούμε και με ποσοστά, θέλουμε ένα 80% να είναι οι οργανωμένες επιθέσεις και ένα 20% οι γρήγορες επιθέσεις».

\344 Η αμυντική οργάνωση-λειτουργία: «Οσον αφορά την αμυντική μας οργάνωση, η ομάδα θα αγωνιστεί με ζώνη-πρέσινγκ, ένα μεικτό σύστημα, δεν θα υπάρχουν δηλαδή ούτε μαν του μαν, ούτε τίποτε άλλο παρεμφερές, και πάντα στον αμυντικό τομέα θα παίζουμε με αυτόν τον τρόπο. Από κει και πέρα μεγάλη προσοχή θα δοθεί στις μεταβάσεις (και από την επίθεση στην άμυνα και από την άμυνα στην αντ-επίθεση) , μιας και πλέον στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αποτελεί σημαντικότατο στοιχείο. Θα πρέπει να ξέρουμε πολύ καλά τι να κάνουμε όταν έχουμε χάσει την μπάλα και θέλουμε να την ξανακερδίσουμε αμέσως, ή όταν δεν είχαμε την μπάλα και την κερδίσουμε».

Αλλα θέματα στα οποία τοποθετήθηκε ο κ. Σάντος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ, ήταν:

\344 Οι προσκλήσεις και οι… κομμένοι: «Αυτή τη στιγμή πήραμε παίκτες που βρίσκονται σε αγωνιστικό ρυθμό,έχουν παίξει σε φιλικά παιχνίδια με τους συλλόγους τους και βρίσκονται πιο μπροστά από κάποιους άλλους. Οσον αφορά τους παίκτες που δεν κλήθηκαν και ήταν στο Μουντιάλ,η πόρτα είναι για αυτούς ανοιχτή.Είναι στο χέρι τους να πετύχουν αυτόν τον στόχο,εφόσον έχουν τον απαραίτητο χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους».

\344 Το νέο αίμα στην ομάδα: «Βάζουμε νέο αίμα στην ομάδα,με την είσοδο του Γιάννη Παπαδόπουλου, του Γκέντσογλου και του Μαρίνου. Θέλουμε να τους δοκιμάσουμε και να διαπιστώσουμε αν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή τη νέα φιλοσοφία που θέλω να περάσω με το σύστημα 4-4-2 ή στο γνωστό 4-3-3. Δεν κάνει την ομάδα το σύστημα, αλλά τα πρόσωπα. Τα περισσότερα παιδιά έπαιξαν στα φιλικά, στελεχώνουν τις μικρές εθνικές ομάδες που είχαν πολλές επιτυχίες το προηγούμενο διάστημα. Τους έχουμε δει, ενώ παρακολουθούμε και τα υπόλοιπα παιδιά, όπως τον Κυριάκο Παπαδόπουλο στη Σάλκε».

\344 Μοντέλο-πρότυπο το ισπανικό: «Γίνεται καταπληκτική δουλειά στις μικρές Εθνικές τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει ποιότητα αλλά υπάρχουν και περιθώρια βελτίωσης ώστε όταν οι παίκτες φτάνουν 19-20 χρόνων, να είναι έτοιμοι να παίξουν στην Εθνική. Δεν αρκεί να παίζεις μπάλα, πρέπει να παίζεις ποδόσφαιρο.Υπάρχει ταλέντο και στόχος μας είναι η δημιουργία μια ομάδας τύπου Εθνικής Β΄ που να γεμίζει το κενό μετά την Ελπίδων. Γιατί πολλοί νεαροί ποδοσφαιριστές δεν παίζουν στις ομάδες τους και όταν φεύγουν από την Ελπίδων χάνονται.Πρέπει να έχουμε ένα μοντέλο-πρότυπο και αυτό είναι η Ισπανία. Αυτοί ξεκίνησαν να δουλεύουν μαζί από 12-13 ετών και έχουν αυτά τα αποτελέσματα. Το ίδιο ίσχυε και για τη Γαλλία. Ολες οι μεγάλες εθνικές ομάδες δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο, αλλιώς μπορεί να νικάς αλλά δεν θα υπάρχει συνέχεια».

\344 Οι δυσκολίες επί Ρεχάγκελ: Οταν ο κ. Σάντος ρωτήθηκε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Εθνική στο παρελθόν απέναντι σε υποδεέστερους αντιπάλους, απάντησε: «Αυτό δεν με αγχώνει, και αν δουλέψουμε καλά,τότε μπορούμε να βελτιώσουμε το συγκεκριμένο κομμάτι και να εμφανιστούμε καλύτεροι. Ολαπάντωςέχουν να κάνουν με τον αντίπαλο. Αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν μεγάλο αντίπαλο,θα κάνουμε λιγότερο επίθεση σε σχέση με έναν μικρότερο. Θυμηθείτε ότι η Ιντερ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ δεν έπαιξε φουλ επίθεση,όπως και στα ημιτελικά,αμυνόταν περισσότερο και έβγαινε στην κόντρα επίθεση. Ετσι και εμείς θέλουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές και να πηγαίνουμε πάντα για τη νίκη. Το έργο του κ. Ρεχάγκελ είναι επιτυχημένο και δεν πρέπει να το ξεχνάμε,όμως τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με τη δική μου φιλοσοφία και αυτό θέλω να περάσω στους παίκτες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk