Υπερσύμβουλος για να βγούμε από την κρίση

Διευρυμένο ρόλο στη χάραξη και στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής θα έχει ο κ. Τομάζο Πάντοα Σκιόπα , ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε χθες με τον πλέον επίσημο τρόπο, αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου- η οποία αποτελεί και πλήρη επιβεβαίωση του χθεσινού πρωτοσέλιδου του «Βήματος»- ο κ. Σκιόπα, με απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου , θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα οικονομίας, και συγκεκριμένα στους τομείς της μακροοικονο- μίας, της φορολογίας, του τραπεζικού συστήματος και της διαχείρισης του χρέους.

Διευρυμένο ρόλο στη χάραξη και στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής θα έχει ο κ. Τομάζο Πάντοα Σκιόπα , ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε χθες με τον πλέον επίσημο τρόπο, αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου- η οποία αποτελεί και πλήρη επιβεβαίωση του χθεσινού πρωτοσέλιδου του «Βήματος»- ο κ. Σκιόπα, με απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου , θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα οικονομίας, και συγκεκριμένα στους τομείς της μακροοικονο- μίας, της φορολογίας, του τραπεζικού συστήματος και της διαχείρισης του χρέους. Ο νέος σύμβουλος αναμένεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και άλλες «μεταγραφές» από το εξωτερικό σε θέσεις συμβούλων του Πρωθυπουργού, αφού, όπως λένε στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, το πρώτιστο μέλημά του είναι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και για τον σκοπό αυτόν θα αξιοποιήσει την καλύτερη βοήθεια που μπορεί να εξασφαλίσει.

Οι συνομιλίες με τον κ. Σκιόπα διεξάγονταν σε πολύ υψηλό επίπεδο και τις γνώριζαν ελάχιστα πρόσωπα στην κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων οι κκ. Χ. Παμπούκης και Γ. Παπακωνσταντίνου. Η συμφωνία έκλεισε σε προσωπική επαφή των κκ. Παπανδρέου και Σκιόπα. Οι περισσότεροι υπουργοί αιφνιδιάστηκαν μαθαίνοντας ότι μια διακεκριμένη προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας δέχθηκε τη θέση του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού. Και πράγματι, πρόκειται για μια κίνηση από την πλευρά του Πρωθυπουργού που απευθύνεται στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και στις αγορές.

Τακτικός συνομιλητής του κ. Παπανδρέου με γνώση των τραπεζικών σχολίαζε χθες ότι και μόνο η ανακοίνωση του ονόματος του κ. Σκιόπα είναι ικανή να κινήσει τις δυνάμεις που θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την κρίση. Στην ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού επισημαίνεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας «με την παγκόσμια γνώση του στο σύνθετο πλέγμα των θεσμικών και οικονομικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τη σημαντική εμπειρία του στη χάραξη πολιτικής σε ανώτατο διεθνές επίπεδο, θα παρέχει συμβουλές στον Πρωθυπουργό σε θέματα πολιτικού σχεδιασμού που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής, δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης» .

Η περιγραφή των καθηκόντων τα οποία πρόκειται να αναλάβει ο ιταλός σύμβουλος αποκαλύπτει τη δυνατότητα παρέμβασης που θα του παραχωρηθεί σε τομείς αρμοδιοτήτων βασικών υπουργείων και σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του μνημονίου, όπως επίσης και των πρόσθετων δεσμεύσεων που ζητεί η τρόικα.

Ενας τέτοιος διακριτός ρόλος δεν έχει ανατεθεί σε κανέναν άλλο σύμβουλο του Πρωθυπουργού, έλληνα ή ξένο, και ενισχύει τις απόψεις όσων υποστηρίζουν ότι η πρόσληψή του έγινε καθ΄ υπό δειξιν του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ερώτημα παραμένει πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες με τους υπουργούς, ιδίως με όσους έχουν άμεση εμπλοκή με το «μνημόνιο ΙΙ», καθώς, όσο και να μην ομολογείται επισήμως, θα βρίσκεται εκ των πραγμάτων ένα σκαλί πάνω από αυτούς.

Χθες πάντως ορισμένοι σχολίαζαν ότι έπειτα από τα παθήματα του οικονομικού επιτελείου με τις φήμες για αναζήτηση κεφαλαίων στην Κίνα ή με την έκδοση ομολόγων τρίμηνης διάρκειας, έγινε φανερή η έλλειψη ενός έμπειρου συμβούλου, ο οποίος μέσω των διασυνδέσεών του θα καθοδηγεί την κυβέρνηση προκειμένου να αποφεύγει τις κακοτοπιές και θα αποτελεί έναν αξιόπιστο συνομιλητή για τις αγορές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk