Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν για τους όρους συνεργασίας του κ. Τομάζο Πάντοα Σκιόπα με την ελληνική κυβέρνηση. Ανώτατη κυβερνητική πηγή επισήμαινε ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία του κ. Παπανδρέου να πείσει τον κ. Σκιόπα να ασχοληθεί με την Ελλάδα και διευκρίνιζε ότι δεν είναι μια «χρυσή μεταγραφή». Επισήμως ο οικονομικός σύμβουλος θα αμείβεται το ίδιο όπως και οι υπόλοιποι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού, δηλαδή με ένα ποσό περί τα 2.000 ευρώ. Και επειδή μια τόσο μικρή αμοιβή προκαλεί εύλογη καχυποψία, επέμεναν ότι για κάποιους φτασμένους οικονομικούς παράγοντες η σκέψη να οδηγήσουν ξανά μια χώρα στην κατάσταση της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Οι ίδιες πηγές έλεγαν επίσης ότι ο 70χρονος κ. Σκιόπα είναι γνωστός φιλέλληνας, ότι βρίσκεται σε ένα στάδιο της ζωής του που τα χρήματα δεν αποτελούν κίνητρο για αυτόν και ότι στο εξωτερικό η ακτινοβολία του κ. Παπανδρέου ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προσελκύει προσωπικότητες από διάφορους χώρους.
Τα χρήματα αποτελούν πάντοτε ένα ευαίσθητο ζήτημα. Από δόξα πάντως ο κ. Σκιόπα έχει χορτάσει. Σύμφωνα με το βιογραφικό που περιέχεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, ο κ. Σκιόπα διετέλεσε υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας (2006-2008) και πρόεδρος της Υπουργικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (2007-2008). Σήμερα είναι πρόεδρος της οργάνωσης Νotre Εurope, πρόεδρος του Ρromontory Financial Group της Ευρώπης και μέλος της Ομάδας των Τριάντα.
Το 1998-2005 ήταν μέλος της πρώτης Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Προηγουμένως διετέλεσε πρόεδρος της Commissione Νazionale per le Societa e la Βorsa, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Βanca d΄ Ιtalia και γενικός διευθυντής Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπήρξε γραμματέας της Μεικτής Επιτροπής Ντελόρ (1988-89), πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τραπεζών της ΕΕ (1988-1991), πρόεδρος της Επιτροπής της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία (1993-97) και πρόεδρος της Επιτροπής Πληρωμής και Συστημάτων Διακανονισμού (2000-2005).