Ο ασιατικός άνεμος ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων

Σε ανοδική τροχιά και πάλι μπήκαν οι τιμές των τροφίμων εξαιτίας του θερμού και ξηρού ανέμου που έρχεται από την Κεντρική Ασία και απειλεί με καταστροφή τους σιτοβολώνες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά και τις γεωργικές παραγωγές της υπόλοιπης Ευρώπης. Ειδικότερα οι τιμές του σιταριού στην αγορά εμπορευμάτων του Σικάγου καταγράφουν τη μεγαλύτερη μηνιαία εκτίναξη των τελευταίων 40 ετών! Συγκεκριμένα οι τιμές των μελλοντικών συμβολαίων αγοράς (futures) ξεπέρασαν τα 7 δολάρια ανά μπούσελ, λίγες εβδομάδες αφού οι ευρωπαϊκές τιμές σιταριού είχαν υποχωρήσει σε χαμηλό εννέα μηνών.

Ο ασιατικός άνεμος ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων | tovima.gr

Σε ανοδική τροχιά και πάλι μπήκαν οι τιμές των τροφίμων εξαιτίας του θερμού και ξηρού ανέμου που έρχεται από την Κεντρική Ασία και απειλεί με καταστροφή τους σιτοβολώνες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά και τις γεωργικές παραγωγές της υπόλοιπης Ευρώπης. Ειδικότερα οι τιμές του σιταριού στην αγορά εμπορευμάτων του Σικάγου καταγράφουν τη μεγαλύτερη μηνιαία εκτίναξη των τελευταίων 40 ετών! Συγκεκριμένα οι τιμές των μελλοντικών συμβολαίων αγοράς (futures) ξεπέρασαν τα 7 δολάρια ανά μπούσελ, λίγες εβδομάδες αφού οι ευρωπαϊκές τιμές σιταριού είχαν υποχωρήσει σε χαμηλό εννέα μηνών. Στην Ευρώπη η τιμή του σιταριού ξεπέρασε τα 200 ευρώ ανά τόνο.

Η τελευταία φορά όπου καταγράφηκε τόσο απότομη άνοδος στην τιμή του σιταριού ήταν επί Σοβιετικής Ενωσης, την περίοδο 1972-1973. Τότε είχε γίνει λόγος για τη Μεγάλη Κλοπή του Σιταριού γιατί οι Σοβιετικοί φέρονταν να αγόρασαν κρυφά σχεδόν το ένα τρίτο της αμερικανικής παραγωγής, ύστερα από μια καταστροφική σοδειά. Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη με το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου.

Μετά την πτώση του κομμουνισμού η πρώην Σοβιετική Ενωση μεταμορφώθηκε από αγροτική παραγωγός στον παγκόσμιο σιτοβολώνα, καθώς παράγει περίπου το 15% της παγκόσμιας σοδειάς σιταριού. Ακόμη και αυτό το ποσοστό, ωστόσο, υποτιμά την πραγματική σημασία της Ρωσίας, αφού είναι πολύ μεγαλύτερη εξαγωγός σιταριού απ΄ ό,τι άλλες χώρες οι οποίες έχουν μεγάλη καλλιέργεια σιταριού.

Οι ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να αποφασίσει μείωση των εξαγωγών ώστε να στηρίξει τις τιμές και να εξασφαλίσει την απαραίτητη ζωική τροφή για τους κτηνοτρόφους της έχουν πυροδοτήσει πανικό στην αγορά, αν και επισημαίνεται ότι είναι μάλλον απίθανο να καταγραφούν πραγματικές ελλείψεις στην αγορά. Η αμερικανική καλλιέργεια, η οποία εφέτος έχει φτάσει σχεδόν σε επίπεδα-ρεκόρ, θα μπορούσε εύκολα και με μεγάλο περιθώριο κέρδους να καλύψει το κενό, αν και χρονικά θεωρείται μάλλον νωρίς για τους παραγωγούς του νότιου ημισφαιρίου να επωφεληθούν από τις καταστάσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk