Στα πράγματα

Μείωση των δαπανών Υγείας με τη χρήση νέων τεχνολογιών

Η χρήση και η ορθή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στον έλεγχο και στη μείωση του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τονίζει στο «Βήμα» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Κλινικής Doctors΄ Ηospital κ. Γερ. Χαλιώτης.

Η χρήση και η ορθή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στον έλεγχο και στη μείωση του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τονίζει στο «Βήμα» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Κλινικής Doctors΄ Ηospital κ. Γερ. Χαλιώτης.

– Πώς μπορούν οι νέες τεχνολογίες να συνεισφέρουν στο Σύστημα Υγείας;

«Οταν τέσσερις στους δέκα Ελληνες δυσκολεύονται να καταβάλλουν τις δαπάνες για την ιατρική περίθαλψη τότε όλοι οι εταίροι του Συστήματος Υγείας οφείλουμε να αναλάβουμε δράση. Στην κατεύθυνση αυτή, η υιοθέτηση των πλέον προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών συνεισφέρει σημαντικά για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται με το καθαρά ιατρικό κομμάτι. Οι νέες μέθοδοι διάγνωσης και αντιμετώπισης παθήσεων διευκολύνουν την επαφή γιατρού και ασθενή εκμηδενίζοντας σημαντικά εμπόδια, όπως οι αποστάσεις και ο χρόνος, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια και ασφάλεια. Η Τηλεϊατρική και η Ρομποτική Χειρουργική αποτελούν ίσως δύο από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας. Από την άλλη, η υιοθέτηση της ρομποτικής χειρουργικής μάς επιτρέπει πλέον να πραγματοποιούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια και ακρίβεια περίπλοκες εγχειρήσεις που ήταν παλαιότερα εξαιρετικά δύσκολες και επίπονες αν όχι ανέφικτες, ενώ παράλληλα μειώνουν στο ελάχιστο τον χρόνο νοσηλείας.

Ο δεύτερος λόγος που καθιστά την τεχνολογία πολύτιμο σύμμαχο αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εφαρμογών που συνεισφέρουν στην οργάνωση, στη διαφάνεια και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Συστήματος Υγείας».

– Ποιος είναι ο ρόλος του Διαδικτύου; «Η ανάπτυξη, για παράδειγμα, εφαρμογών Τηλεϊατρικής επιτρέπει σε περιπτώσεις όπου η γεωγραφική δομή δεν επιτρέπει συχνά την άμεση και έγκαιρη περίθαλψη παραδείγματος χάρη των κατοίκων ακριτικών νησιωτικών ή ορεινών περιοχών. Παράλληλα όμως με την εξάπλωση του Διαδικτύου καθίσταται εφικτή η επέκταση της εφαρμογής και σε άλλα πεδία δράσεων, όπως είναι η από απόσταση ιατρική εκπαίδευση και επιμόρφωση γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, η ανταλλαγή συμβουλών μεταξύ γιατρών για σοβαρές περιπτώσεις τραυμάτων, αλλά και η εξεύρεση δεύτερης γνώμης ή εξειδικευμένη γνώση γιατρού άλλης ειδικότητας».

– Πώς μπορεί να μειωθεί το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης;

«Είναι σαφές ότι η χρήση και η ορθή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στον έλεγχο και στη μείωση του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η εξασφάλιση εύκολης πρόσβασης στην αναζήτηση καθημερινών πληροφοριών, η άμεση και η έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για μια σειρά διαδικαστικών θεμάτων, ο έλεγχος και ο περιορισμός τής υπερσυνταγογράφησης, ο έλεγχος και ο εξορθολογισμός των προμηθειών, μπορούν να πραγματοποιηθούν και μάλιστα με ιδιαίτερο κόστος, αν αναλογιστεί κανείς τα πολλαπλά οφέλη που επιτυγχάνονται».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk