Τέσσερις
Τέσσερις ελληνικοί όμιλοι υπέβαλαν φάκελο συμμετοχής στην πρώτη φάση του δημόσιου διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάθεση του management του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». Η πρώτη φάση του διαγωνισμού ουσιαστικά αφορά την επιλογή των υποψηφίων που έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα να προχωρήσουν στην επόμενη φάση επιλογής αναδόχου (κατάθεση αναλυτικού business plan) που θα αναλάβει τη διαχείριση του νοσοκομείου για διάστημα δέκα 10 ετών (αρχική περίοδος 5 έτη με δικαίωμα ανανέωσης για 5 ακόμη έτη). * * *
Σήμερα ο πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Ανδρ. Μαρτίνης θα αποσφραγίσει τους φακέλους και θα ανακοινώσει τα ονόματα των τεσσάρων ενδιαφερομένων. Το «Ιασώ» και το «Ιασώ General» υπέβαλαν κοινή υποψηφιότητα και την ανακοίνωσαν επίσημα στο χρηματιστήριο. Το πιο πιθανό είναι να έχουν καταθέσει επίσης πρόταση το Ιατρικό Κέντρο (λειτουργεί στο «Ερρίκος Ντυνάν» τη μαιευτική κλινική «Γαία»), αλλά και ο όμιλος Εuromedica. Το σίγουρο είναι ότι δεν κατέθεσε προσφορά ο όμιλος Υγεία.

Ψαλίδι 50%…
Επιστολές στις οποίες λέει τον πόνο του στέλνει καθημερινά ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γ. Τσακίρης με στόχο να διευθετήσει θέματα του ξενοδοχειακού κλάδου στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.

* * *
Η πρώτη επιστολή εστάλη τη Δευτέρα με αποδέκτη την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη (σκίτσο) και αίτημα την εξασφάλιση επαρκών πόρων στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) για τα προγράμματα ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

* * *
Ο λόγος είναι ότι αν και η αρχική πρόβλεψη για τους πόρους που θα διατίθονταν για τον τουρισμό ήταν 500 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια τα χρήματα μειώθηκαν στο μισό, με αποτέλεσμα να μείνουν στα αζήτητα επενδύσεις απαραίτητες για την αναβάθμιση της ποιότητας του τοπικού τουριστικού προϊόντος.

… και απόρριψη
Στη δεύτερη επιστολή ο κ. Τσακίρης ζητεί από τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Ηλ. Κικίλια να δοθεί λύση σχετικά με την απόρριψη πολλών αιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων όσον αφορά το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών. Οπως εξηγεί, μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έχει καταθέσει αιτήσεις υπαγωγής για το χρονικό διάστημα Απριλίου- Μαΐου ή Μαΐου- Οκτωβρίου 2010.

* * *
Καθώς όμως πολλά μέλη του Επιμελητηρίου κατέβαλαν τις ασφαλιστικές εισφορές του Απριλίου και του Μαΐου στο ΙΚΑ, «η συνέπεια αυτών των επιχειρήσεων κατέληξε σε βάρος τους», μιας και μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από τον ΟΑΕΔ, «με έκπληξη διαπίστωσαν ότι απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους λόγω καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών στο ΙΚΑ».

Νέοι στόχοι
Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα προσπαθεί να βρει λύση για την οικονομική σωτηρία της Wind Ηellas, η Weather Ιnvestments του Ναγκίμπ Σαουίρις επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που τη θέλουν να ενδιαφέρεται για επέκταση στην Πολωνία και τη Σερβία.

* * *
Οπως είναι γνωστό, αυτή την περίοδο αναζητούνται επενδυτές για να καταβάλουν κεφάλαια και να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της πολωνικής Ρolkomtel και της Τelekom Srbija. Συνολικά οι συνδρομητές της Οrascom Τelecom, η οποία ελέγχεται από τη Weather Ιnvestment του αιγύπτιου μεγιστάνα, θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια ως το τέλος του 2010.