ΜΟΣΧΑ Σε μια ασυνήθιστα ιντερνετική κίνηση ο διαβόητος τρομοκράτης Ντόκου Ουμαρόφ , ο αυτοαποκαλούμενος «εμίρης της Τσετσενίας», παραιτήθηκε μέσω ΥouΤube από τον αγώνα για τη βίαιη εγκαθίδρυση του ισλαμικού νόμου (σαρία) στον Καύκασο. «Εχω κουραστεί» ομολόγησε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, το οποίο αναρτήθηκε την περασμένη Κυριακή στον δημοφιλή ιστότοπο. Μάλιστα όρισε τον αντικαταστάτη του διευκρινίζοντας ότι παραμένει στο πλευρό όσων διεξάγουν ιερό πόλεμο (τζιχάντ) στο όνομα του Αλλάχ.

Ο 46χρονος ισλαμιστής είχε αναλάβει την ευθύνη για την τυφλή βομβιστική επίθεση στις 29 Μαρτίου στο μετρό της Μόσχας, που προκάλεσε τον θάνατο 40 και τον τραυματισμό τουλάχιστον 100 ρώσων πολιτών. Η διαδοχή του μπορεί να σημάνει έναν νέο κύκλο τρομοκρατικών επιθέσεων, εκτιμούν ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι η (φιλορωσική) κυβέρνηση της Τσετσενίας είχε ισχυριστεί αφενός μεν ότι «τον Ιούλιο του 2009 τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης», αφετέρου δε ότι «εφέτος τον Ιούλιο ρώσοι πράκτορες κατάφεραν να ρίξουν ισχυρό δηλητήριο στο φαγητό του». Ως τώρα πάντως καμία από τις δύο πληροφορίες δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο «εφιάλτης» της Μόσχας είχε αναλάβει την ηγεσία της εξέγερσης το 2006. Ο νέος ηγέτης είναι ο Ασλαμπέκ Βαντάλοφ, ο οποίος «είναι νεότερος και πιο ενεργητικός», όπως δήλωσε στο βίντεο ο παραιτηθείς Ουμαρόφ καθισμένος σε ένα δάσος δίπλα στον προκάτοχό του και σε έναν άλλον μαχητή.

Ο Βαντάλοφ είναι ένας παλαίμαχος του πρώτου πολέμου που διεξήχθη στην Τσετσενία από τους Ρώσους (1994-1996). Κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου, που ξεκίνησε το 1999 από τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, πολέμησε επίσης σε πολλά μέτωπα και ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Ουμαρόφ μετά τον θάνατο του Αμντούλ-Καλίντ Σαϊντουλάγιεφ.

Στην Ινγκουσετία και στο Νταγκεστάν, δύο δημοκρατίες με μουσουλμανικό πληθυσμό, γειτονικές στην Τσετσενία, ομάδες ανταρτών συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις ενάντια στις αστυνομικές αρχές ή στους πολιτικούς αντιπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι οι επόμενοι στόχοι των ισλαμιστών ανταρτών μπορεί να είναι οικονομικοί και μάλιστα ίσως σε μια μελλοντική επίθεση να λάβει μέρος ο ίδιος ο Ουμαρόφ, ενδεχομένως για να πείσει ότι η παραίτησή του δεν τον έθεσε «εκτός μάχης» ή για να πεθάνει σαν «μάρτυρας του Ισλάμ» εάν πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας ή αν κάτι πάει στραβά.