Καθώς οι νεκροί από τις πυρκαγιές στη Ρωσία αγγίζουν πλέον τους 40, οι περιβαλλοντολόγοι κατηγορούν την κυβέρνηση για καθυστερήσεις που οδήγησαν στην τεράστια καταστροφή.

Οι φωτιές έκαψαν περισσότερα από 2.000 σπίτια σε εκατοντάδες χωριά στη ρωσική Άπω Ανατολή και στο ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι πυροσβέστες δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά και τονίζουν ότι οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να ρίξουν στη μάχη με τις φλόγες όλες τους τις δυνάμεις.

Η κυβέρνηση έχει στείλει στις πληγείσες περιοχές 10.000 πυροσβέστες, 2.000 στρατιώτες και 3.000 άτομα προσωπικό από το υπουργείο Εσωτερικών.

Επτά επαρχίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ώρα που οι πολίτες δηλώνουν εξοργισμένοι για την απώλεια των περιουσιών τους.

«Ήταν ένας εφιάλτης» δήλωσε η Μαργαρίτα Σολόκοβα, τονίζοντας ότι δεν υπήρχαν αρκετοί πυροσβέστες.

Το ρωσικό τμήμα της Greenpeace κατηγορεί για τις φωτιές την κυβέρνηση της χώρας, λέγοντας ότι ενώ παλαιότερα υπήρχε ένα άτομο σε επιφυλακή σε κάθε δάσος, η κυβέρνηση Πούτιν μείωσε το προσωπικό κατά 75%.

Νόμος του 2007 δυσκολεύει επίσης την έγκαιρη μετακίνηση εξοπλισμού από τη μία τοποθεσία στην άλλη, μιας και δεν υπάρχει ένα κεντρικό όργανο που να επιβλέπει τη μεταφορά. Το αποτέλεσμα είναι να απαιτείται μέχρι και μία εβδομάδα για τη μετακίνηση του εξοπλισμού.

Οι φωτιές έχουν κάψει περισσότερα από 120.000 εκτάρια και την κατάσβεσή τους δυσκολεύει ο καύσωνας.