Ασύγκριτα μεγαλύτερη από την περιβαλλοντική καταστροφή εξαιτίας του ναυαγίου του δεξαμενοπλοίου Exxon Valdez στην Αλάσκα, το 1989, είναι η ζημιά που προκλήθηκε από το δυστύχημα στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου της BP στον Κόλπο του Μεξικού.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, στην περιοχή έχουν διαρρεύσει περί τα 4,9 εκατ. βαρέλια, που ισοδυναμούν με 780 εκατ. λίτρα αργού πετρελαίου, εκ των οποίων τα μόλις τα 800.000 βαρέλια (127 εκατ. λίτρα) έχουν συλλεχθεί.

Από το ναυάγιο του Exxon Valdez, η ποσότητα που είχε μολύνει την ακτογραμμή της περιοχής ανερχόταν σε 41 εκατ. λίτρα αργού πετρελαίου.

«Οι επιστημονικές ομάδες εκτιμούν πως συνολικά περίπου 4,9 εκατ. βαρέλια έχουν διαρρεύσει από την γεώτρηση» τόνισαν οι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας.

«Ένα τμήμα του πετρελαίου αυτού και του φυσικού αερίου δεν έχει εκχυθεί στον ωκεανό: οι εργασίες παράλληλης γεώτρησης της ΒΡ υπό την εποπτεία των ΗΠΑ επέτρεψαν να συλλεχθούν περίπου 800.000 βαρέλια» προτού τοποθετηθεί, στα μέσα Ιουλίου, το κάλυμμα στη γεώτρηση, τονίζεται στο ανακοινωθέν.

Σήμερα, όπως έχει γίνει γνωστό, η ΒΡ θα επιχειρήσει να δώσει οριστικό τέλος στη διαρροή.

Τα συνεργεία θα ξεκινήσουν τις προσπάθειες μέσω έγχυσης λάσπης και, πιθανώς, και τσιμέντου, που θα σφραγίσει οριστικά το άνοιγμα της γεώτρησης.

Η πρώτη φάση, εάν τα τεστ δώσουν το πράσινο φως, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ παραμένει άγνωστο το πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία (ακόμη και εάν όλα τα στάδια εκτελεστούν χωρίς απρόοπτα).

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί στενά την διαδικασία», ενώ ο ναύαρχος Θαντ Άλλεν της αμερικανικής Ακτοφυλακής θα βρίσκεται στο κέντρο της ΒΡ στο Χιούστον για να εποπτεύει την επιχείρηση.